Agricultura i Medi Ambient comparteix amb el sector les experiències existents contra la ‘vespa asiàtica’

Especialistes de Catalunya, illes Balears i Comunitat Valenciana han participat en la Jornada Tècnica sobre la Vespa Asiàtica que s’ha celebrat a València este matí, organitzada por la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i a la que han asistit la consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, el secretari autonómic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, el responsables de la Direcció Generl d’Agricultura I Medi Natural.

les persones participants han explicat distintes experiències en el control i combat contra aquesta espècie invasora, per a l’avaluació d’allò que ha funcionat i què no ho ha fet en la lluita contra aquesta espècie invasora, així com el funcionament de la xarxa d’alerta valenciana sobre la vespa asiàtica, la utilitat d’una aplicació (VESPAPP) per a fomentar la participació ciutadana en la detecció de nius d’aquesta espècie invasora.

Elena Cebrián ha recordat “l’enorme importància del sector apícola al nostre país, a la Mediterrània”, no només des del punt de vista socieoeconòmic, sinó tambié pel seu paper com a motor del desenvolupament rural de les nostres comarques, i per damunt de tot, pel seu paper ecológic, com base de la polinització i del bon estat del ecosistemes naturals.

Per açò, ha assegurat Cebrián, “hem de reforçar al sector i cuidar als ecosistemes dels quals depenen les abelles, a partir d’un treball coordinat que aborde al menys, quatre fronts”. En primer lloc, la priorització de les línies d’ajuda a favor dels profesionals apícoles i de les formes de produccio ecològiques.

En segón lloc, el control i la reducció paulatina dels fitosanitaris d’us agrícola que tant de mal fan a les poblaciones d’abelles. També, donar un impuls ferm a la qualitat i el control dels etiquetatges i condicions de comercialització, per tal d’oferir una informació precisa als consumidors. En quart lloc, treballar per la investigació i el millor coneixement de les malalties (com la varroasis) i de les amenaces a les quals s’enfronta la producció apicola, etc.

Prevenció de danys

En aquest context, s’enmarca la jornada tècnica sobre la vespa asiàtica, una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, nord de l’Índia i Indonèsia, però que es va detectar a França al 2004, estenent-se per la totalitat del sud de França. A la passada dècada, es va trobar per primera vegada en la Península Ibèrica, assentant-se en la cornisa cantàbrica, i ja s’han detectat els primers nius a Tarragona. No està present en la Comunitat Valenciana.

El patró d’alimentació de la vespa velutina, ha assenyalat Cebrián, provoca quantiosos danys en l’apicultura, mortalitat d’abelles i afeccions al sector agrícola, reduint els insectes pol·linitzadors, i causant danys en els cultius fruiters.

Per açò “cal considerar esta una qüestió de primer ordre davant de la qual cal col.laborar compartint experiències i augmentant el coneixement sobre l’estat de la questió, per tal de dissenyar millores estratègies d’actuació”, segons la consellera.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.