La Universitat analitzarà la repressió femenina durant el franquisme en un debat en línia

L’Aula d’Història i Memòria Democràtica insta a l’Ajuntament i a la Generalitat que declare el convent de Santa Clara de València ‘lloc de memòria’

En el marc de la programació amb perspectiva de gènere de la Universitat de València, l’Aula d’Història i Memòria Democràtica abordarà la repressió femenina durant el franquisme a través d’una taula redona en línia. En aquest debat participaran les especialistes en el tema Mélanie Ibáñez, investigadora de el Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València, i Vicenta Verdugo, professora d’Història de Florida Universitària, i serà presentat i moderat per Ana Aguado, catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat de València. Totes tres analitzaran la situació de les dones represalides, bé per la seua militància o identitat política, bé per ser acusades de ser “mares de”, “esposes de” o “filles de” i culpables de no mantenir l’“ordre moral” sobre les seues famílies. El debat es podrà seguir, el 22 de març a les 18 hores, mitjançant la plataforma Blackboard Collaborate i amb inscripció prèvia en: https://go.uv.es/j2rh94n.

El coneixement de la repressió i de la resistència carcerària de les dones durant la dictadura franquista necessita la perspectiva de gènere. Aquesta repressió també va tenir especificitats pròpies, perquè les dones represaliades i empresonades pel franquisme van patir un doble procés d’exclusió social, coma rojas i com a dones. Ser mare, dona, filla o germana de rojo es va convertir en un delicte susceptible de ser durament castigat. Sobre elles van recaure condemnes de llargs anys de presó, i també penes de mort.

La història de la repressió sobre las desafectas que va seguir al triomf dels revoltats franquistes és també la història dels seus sentiments, de la por i del silenci, des dels quals van viure una llarga dictadura que va empresonar, va executar o va condemnar a l’exili interior milers d’espanyoles. Aquesta és la història i la memòria de les preses polítiques que es van amuntegar en les presons franquistes, sovint amb els seus fills, també empresonats.

Així va passar a València a la Presó Provincial de Dones i a la Presó del convent de Santa Clara, habilitat com a presó femenina el 29 de juny de 1939, una situació que es va mantenir fins al 26 d’abril de 1942.

RELACIONAT

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.