Quart de Poblet celebra el Dia de l’Orgull

L’Ajuntament organitza diverses activitats en col·legis i centres de joventut per a reclamar i visibilitzar els drets d’aquest col·lectiu

“Frenar els discursos d’odi que des de fa algun temps es venen escoltant, denunicar l’homofòbia fins i tot si es presenta com a diversió o un tracte cultural acceptat”. Aquesta és una part del manifest consensuat per tots els grups polítics i llegit per la regidora de Cultura i Igualtat, Cristina Mora a les portes de l’Ajuntament de Quart de Poblet.

Com tots els anys, el municipi de l’Horta Sud s’ha sumat a la celebració del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ amb activitats durant tota la setmana. En els edificis municipals, com Quart Jove, la Biblioteca o la casa de la Cultura, ja oneja des de fa diversos dies la bandera arc de Sant Martí que representa al col·lectiu. Aquest gest simbòlic pretén visibilitzar i mostrar el compromís del municipi en la lluita pels drets de les persones LGTBI. En els últims anys, s’han incrementat els delictes d’odi a tot el món i encara hi ha països on es castiga amb la pena de mort l’homosexualitat. Alguns d’ells són Costa d’Ivori, Qatar, Sudan o Emirats Àrabs.

Durant el matí s’ha col·locat un estand informatiu enfront de l’ajuntament i s’ha repartit marxandatge que s’ha preparat a aquest efecte.

Una de les novetats d’enguany ha sigut la realització de tallers de diversitat sexual i de gènere dirigit a l’alumnat de Batxiller i Secundària dels centres escolars i de joventut. A través d’un Kahoot, una dinàmica en la qual el professor crea concursos a l’aula per a aprendre o reforçar l’aprenentatge i on els alumnes són els concursants, es van realitzar preguntes en línia als alumnes i alumnes on guanyava el que més respostes encertava en menor temps.

Els centres en els quals s’ha realitzat el Kahoot han sigut Sant Enric , IES La Senda, La Cebollera,Centre Obert, Amagatall, Barranquet, Escola d’adolescents de Quart per l’esport i el Centre Ocupacional.

Sota el lema “Quart de Poblet, Orgullosa” algunes de les preguntes que es van realitzar van ser: Quin dia se celebra El Dia de l’Orgull i què es commemora? En quin any es va aprovar el matrimoni igualitari a Espanya? Quin país va ser el primer a legalitzar el matrimoni homosexual? Quins són els paíseses que castiguen amb pena de mort l’homosexualitat Per què no existeix un dia de l’orgull hetero? Què fa Quart de Poblet per la diversitat?

Precisament, Quart de Poblet va ser el primer municipi de la Comunitat Valenciana i el tercer de tota Espanya a tindre un Pla de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere. Totes les indicacions establides en aquest document són vinculants, tal com va aprovar el ple per unanimitat de tots els grups polítics en 2018. El pla s’articula en cinc eixos d’actuació: la diversitat en les polítiques públiques municipals, sensibilització i visibilització, formació, apoderament i participació del col·lectiu LGTBI, i prevenció de la violència per motius d’orientació sexual i identitat i expressió de gènere.

L’apoderament va unit també a la creació d’espais de representació del col·lectiu. Lambda porta anys col·laborant amb Quart de Poblet, també ho ha fet en el Pla de Diversitat. Fruit d’aqueixa col·laboració el municipi compta des de 2014 amb un Servei d’Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere. Va ser el primer a inaugurar una Biblioteca de Colors dins de la Biblioteca Municipal Enric Valor, amb títols adaptats a diferents nivells i temàtiques que afavoreixen la igualtat.

El col·lectiu de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més és un dels quals, en ple segle XXI pateix més atacs. En el món hi ha més de setanta països en els quals està penada l’homosexualitat i, en tretze d’ells, es castiga fins i tot amb la pena de mort. Però en les democràcies occidentals, on existeixen legislacions protectores, la pena no és de presó. El càstig per tindre determinada orientació sexual o identitat de gènere és el rebuig social que arriba a l’agressió física i verbal

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.