La Mancomunitat de l’Horta Nord acull hui i demà, a El Puig, la segona trobada del projecte europeu RECUP (Reinventing Culture in Urban Places), una iniciativa del programa URBACT de la Unió Europea liderada pel districte d’Újbuda (Budapest).
El projecte compta amb la participació de sis territoris d’Hongria, Irlanda, Itàlia, Polònia, Països Baixos i Espanya, que durant dos dies compartiran experiències i estratègies per fer de la cultura una via de connexió i lluita contra la fragmentació social.

La trobada, que té lloc al Valhotel d’El Puig, ha començat amb una benvinguda institucional a càrrec de l’alcalde del municipi, Vicent Porta, i del president de la Mancomunitat de l’Horta Nord, Fran López, qui ha destacat que “aquest tipus d’esdeveniments ens situa en l’esfera europea en què volem estar”.
Segons López, “els deu municipis que integren la mancomunitat tenen cadascun la seua pròpia agenda cultural, però aquest projecte ens permet començar a treballar conjuntament per construir una estratègia compartida que valore la nostra identitat comuna”.
També ha intervingut Elisa Filippi, experta principal del projecte, qui ha explicat que l’objectiu de RECUP és “treballar des de la cultura per fer front a reptes com la solitud, la desconnexió intergeneracional o la manca d’espais comuns”. Filippi ha remarcat que l’Horta Nord “té un gran potencial, i aquest projecte pot reforçar els vincles entre els municipis i entre les persones que hi viuen”.
Durant la jornada de hui, les delegacions han compartit l’estat d’avanç del projecte en cada territori, han analitzat models de governança participativa i han reflexionat sobre com reforçar la implicació ciutadana. A la vesprada, han visitat diverses iniciatives culturals locals com la Setmana de les Lletres d’El Puig, el club de lectura i la biblioteca de Rafelbunyol, i la Societat Musical La Primitiva.
Demà dijous, la trobada continuarà amb un panell sobre cultura, sostenibilitat i regeneració urbana, amb la participació de Mar Gaitán, investigadora postdoctoral a la Universitat de València i ICCROM (Itàlia), i de Miguel Berbis, compositor, docent i director artístic de festivals com RafelFestival i Re_Cre@.
La jornada inclourà també un taller col·lectiu per dissenyar accions pilot, una sessió sobre estratègia de comunicació i un debat sobre els progrés i pròximes fases del projecte, que culminarà amb la creació d’una plataforma digital cultural. Aquesta eina facilitarà l’accés a l’oferta cultural dels deu municipis mancomunats, tant per als més de 85.000 habitants de la comarca com per a visitants externs.
El projecte RECUP pren com a referència iniciatives d’Újbuda com el centre tecnològic Adaptér, la plataforma de gestió cultural INSERT IT o els programes INSERT, i representa una oportunitat per repensar el paper de la cultura en la construcció de territoris més cohesionats, participatius i sostenibles.