El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, destaca la importància de la col·laboració multidisciplinària per fer front a la resistència bacteriana als antibiòtics.
Els experts analitzen la importància d’establir estratègies des dels diferents àmbits i conscienciar la societat sobre la importància de l’ús adequat dels antibiòtics.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha manifestat “la importància d’establir vies de col·laboració multidisciplinàries i la implicació de professionals de diferents àrees sanitàries, així com desenvolupar polítiques actives per fer front a les resistències bacterianes als antibiòtics, que dificulten el tractament d’infeccions comunes”.
Així s’ha referit Gómez durant la inauguració d’un taller teòric pràctic sobre la resistència bacteriana que ha tingut lloc a l’Hospital La Fe en el marc d’una jornada organitzada per la Societat Valenciana de Microbiologia Clínica, de la qual és vicepresident cap del servei de Microbiologia de La Fe, José Luis López Hontangas i en la qual ha estat present el gerent de l’Hospital La Fe, José Luis Poveda.
L’objectiu de la trobada ha estat realitzar una posada en comú de coneixements i abordar diverses estratègies i desafiaments relacionats amb aquest problema de salut global, com és la resistència bacteriana als antibiòtics, que requereix de línies d’actuació orientades a potenciar la formació dels professionals, la vigilància i la investigació de la resistència d’antimicrobians.
En aquest sentit, durant la seua intervenció, el conseller ha posat de relleu “la importància de la col·laboració i de l’intercanvi de coneixements per afrontar el creixent desafiament de la resistència als antimicrobians“.
A més, s’ha referit a la resistència als antimicrobians com un problema global que “des de la Conselleria de Sanitat s’afronta amb accions clau com l’educació comunitària per a la utilització responsable dels antibiòtics; l’ús d’aquests fàrmacs de forma optimitzada i coordinada entre Atenció Primària i Hospitalària; la complementarietat entre tractaments efectius i prevenció; i la medicina personalitzada adaptada a cada pacient”.
Per altra banda, el conseller ha assenyalat que la Comunitat Valenciana “està compromesa amb la lluita contra la resistència bacteriana i compta amb grups PROA (Programes d’Optimització d’Antimicrobians) hospitalaris per a l’optimització de l’ús d’antibiòtics als departaments de salut”. Cal destacar que, a nivell comunitari, el departament de Sagunt i el de Elx han obtingut ja l’autocertificació PROA.
Segons ha indicat Marciano Gómez, “la vigilància de la resistència antimicrobiana és vital per protegir els pacients, reduir possibles complicacions i optimitzar els recursos. També és crucial la sensibilització i la col·laboració de la ciutadania per fer un ús racional i garantir que els antibiòtics continuen sent efectius”.
Línies contra la resistència als antibiòtics
La conferència inaugural, a càrrec de professionals referents del Centre Nacional de Microbiologia de l’Institut de Salut Carlos III, s’ha centrat en les xarxes de vigilància per a la monitorització de l’epidemiologia i el control de microorganismes multirresistents, i ha destacat el paper de la RedlabRA, una organització de laboratoris que treballen junts dins del Pla Nacional contra la Resistència als Antibiòtics (PRAN) per vigilar i detectar la resistència als antibiòtics en microorganismes.
El rol dels especialistes en microbiologia als Programes d’Optimització d’Antimicrobians (PROA), així com el desenvolupament de guies alineades amb aquest programa i la seua implantació als centres d’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana, ha estat un altre dels temes de debat.
També s’han abordat els avenços terapèutics i nous fàrmacs, l’aplicació dels panells sindròmics (proves ràpides per esclarir quin patògen està causant una infecció greu) i l’ús de la intel·ligència artificial.