La Diputació reforça la formació municipal per a una província més segura davant catàstrofes

La Diputació de València ha iniciat este divendres una nova línia formativa dirigida a ajuntaments i personal tècnic per tal d’enfortir la resposta institucional davant emergències.

L’objectiu és preparar millor els municipis per a actuar amb eficàcia, rapidesa i humanitat en situacions de risc com les provocades per fenòmens meteorològics extrems.

La jornada s’ha celebrat a la Fundació ADEIT de València i forma part del Cicle de Formació Municipal en Gestió d’Emergències, organitzat per l’àrea de Formació de la Diputació, que dirigix el diputat Ricardo Gabaldón. La segona sessió tindrà lloc el 29 de maig i se centrarà en les contractacions d’emergència.

El president de la Diputació, Vicent Mompó, ha destacat que “no podem evitar que arriben les tempestes, però sí que podem evitar que ens agafen desprevinguts. Cal preparar els nostres equips per a protegir la ciutadania amb responsabilitat i eficàcia”. Mompó ha remarcat la importància de la formació contínua i la coordinació entre institucions: “la millor manera de protegir el que som és preparar-nos per al que puga vindre”.

Per la seua part, el conseller d’Emergències de la Generalitat, Juan Carlos Valderrama, ha incidit en la necessitat de coordinació, lleialtat institucional i implicació ciutadana per a fer front a situacions crítiques: “la seguretat i el benestar de les persones han de ser la nostra prioritat”.

Contingut de la primera jornada

Durant la primera jornada s’han abordat temes com:

  • Els Plans d’Actuació Municipal (PAM)
  • Els sistemes d’alerta i comunicació institucional
  • La gestió d’emergències en polígons industrials
  • Els nivells d’intervenció en catàstrofes

Entre els ponents han participat figures destacades com Irene Rodríguez, secretària autonòmica d’Emergències; Luis Serrano, expert en comunicació de crisi; José Miguel Basset, exinspector cap del Consorci de Bombers; i Estefanía Navarrete, comissària cap de la Policia Local de València.

Properes sessions i objectius

La pròxima jornada, el 29 de maig, se centrarà en els contractes d’emergència com a ferramentes clau en situacions crítiques. Hi intervindrà la vicepresidenta segona de la Diputació, Reme Mazzolari, i la subdirectora general de Contractació de la Generalitat, Margarita Vento, entre altres experts.

Esta formació s’emmarca en el Pla En Peu, amb una dotació de 150 milions d’euros, destinat a la reconstrucció i resiliència dels municipis afectats per la DANA. Més enllà de les ajudes econòmiques, este pla aposta per la preparació i la capacitació institucional com a eixos fonamentals davant un futur climàtic incert.