José Antonio Rovira defensa el software lliure Lliurex en el sistema educatiu valencià com a eina d’“igualtat, equitat i accés universal al coneixement”
El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha destacat el programa de software lliure educatiu Lliurex, implantat al sistema educatiu de la Comunitat Valenciana des de fa 20 anys, com un símbol de “llibertat” en l’ús de les noves tecnologies davant els nous reptes de l’era digital.

Rovira ha fet aquestes declaracions en la inauguració del VI Congrés de Software Lliure. Comunitat Valenciana, que se celebra fins al 6 de maig a la Universitat d’Alacant amb el lema ‘Educació, coneixement lliure i intel·ligència artificial’.
Una aposta per la igualtat i l’equitat
“Avui, més que mai, cal continuar apostant pel software lliure en els nostres centres educatius, no només perquè és una opció econòmica i sostenible, sinó perquè encarna els principis d’igualtat, equitat i accés universal al coneixement”, ha assenyalat el conseller.
Rovira ha indicat que ens trobem en un moment crucial per a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), per l’impacte de la intel·ligència artificial (IA) en aquest àmbit. “La IA ofereix enormes oportunitats, però també presenta riscos si no som capaços de gestionar-la de manera ètica i responsable”, ha afegit. En aquest context, ha subratllat que el software lliure “representa una oportunitat única perquè les persones puguem recuperar el control sobre la nostra informació i la tecnologia que utilitzem”.
Lliurex, 20 anys de història i més de 800.000 usuaris
Rovira ha recordat que Lliurex compleix 20 anys com a projecte madur i de referència dins de l’ecosistema de distribucions educatives, “gràcies a la implicació de la Generalitat Valenciana i al compromís ferm de la comunitat d’usuaris i desenvolupadors de software lliure”. El conseller ha destacat que aquesta eina ha permès reducir costos i fomentar una educació més lliure i crítica, proporcionant accés al codi font i promovent l’adaptació a les necessitats educatives i a la cooperació.
Aquesta eina ha beneficiat més de 800.000 usuaris, entre docents i alumnat, del sistema educatiu valencià, permetent l’accés a aplicacions i eines digitals segures i adequades per als diferents nivells educatius, tot fomentant un entorn d’aprenentatge inclusiu i dinàmic, i potenciant la realitat lingüística de la Comunitat Valenciana, ja que Lliurex està disponible tant en valencià com en castellà.
El Congrés de Software Lliure
La Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació organitza la sisena edició del Congrés de Software Lliure, que aquest any reuneix més de 600 participants. El congrés compta amb sessions i ponències a càrrec de docents i alumnat, amb la participació de comunitats autònomes com Madrid i Aragó, així com del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esport.
Durant el congrés, la Conselleria d’Educació presenta diversos projectes relacionats amb Lliurex, com Aules, BiblioEdu, PortalEdu i PortalEdo Blogs, a més de donar a conèixer nous serveis com la gestió remota, el catàleg d’aplicacions Appsedu i la incorporació de la intel·ligència artificial en el sistema operatiu i les aplicacions més utilitzades a les aules.
El congrés compta també amb la presència de destacades personalitats del sector, com Richard Stallman, fundador de la Free Software Foundation i del sistema operatiu GNU, i Mª Paz Prendes, catedràtica de Tecnologia Educativa de la Universitat de Múrcia i directora del Grup de Recerca en Tecnologia Educativa.