Un centenar de participants dissenyen solucions innovadores enfront del canvi climàtic i els desastres naturals com l’ocorregut a València l’octubre de 2024, “viables i amb potencial d’implementar-se en ciutats de tot el món”.
Els tres projectes guanyadors – Sol Navitas, Remote Resilience Hub i Narracity – rebran fins a 50.000 € per a implementar les seues solucions a València durant cinc mesos, i seran presentats en l’esdeveniment internacional VDS l’octubre de 2025.

El projecte Sol Navitas, un sistema de ventilació intel·ligent i solar dissenyat per a combatre la humitat oculta i la floridura en edificis, s’ha alçat amb el primer premi i “ja es pot aplicar a totes les zones afectades de la dana, per exemple, en les vivendes que encara tenen les parets humides”, segons la regidora d’Innovació, Paula Llobet.
El segon premi ha estat per a Remote Resilience Hub, que dota València d’una infraestructura més intel·ligent per al treball en remot; i Narracity, una aplicació interactiva d’exploració urbana, ha rebut el tercer guardó.
Paula Llobet ha destacat la rellevància de Remote Resilience Hub per a casos d’emergències i l’oportunitat de Narracity per a la reactivació econòmica i turística en zones afectades per la dana.
Hack the Future és un esdeveniment oficial de Latitude59, impulsat per e-Residency d’Estònia i Startup València, amb la col·laboració dels ajuntaments de Tallinn i València i altres entitats.
La convocatòria ha reunit més de 100 participants de tot el món, distribuïts en 14 equips. L’objectiu comú: dissenyar solucions tecnològiques disruptives centrades en la lluita contra el canvi climàtic i la gestió de desastres naturals, amb aplicació escalable i internacional.
Paula Llobet afirma que “Hack the Future no és només un hackató, és una declaració d’intencions”, i ressalta el paper de València Innovation Capital per a situar la ciutat al mapa europeu de la innovació urbana.
Nacho Mas, CEO de Startup València, destaca que la iniciativa “situa València com a epicentre de la innovació tecnològica, la col·laboració i la sostenibilitat urbana a Europa”.
Per la vicealcaldessa de Tallinn, Margot Roose, aquest hackató “demostra el compromís amb la innovació i la sostenibilitat, generant solucions pràctiques enfront del canvi climàtic”.
Els projectes guanyadors són:
- Sol Navitas: sistema de ventilació intel·ligent i solar que combat la humitat oculta i la floridura en edificis, especialment en climes humits, sense necessitat d’electricitat.
- Remote Resilience Hub: plataforma impulsada per intel·ligència artificial per a adaptar les ciutats al treball remot, millorant la resiliència laboral i la preparació per a emergències.
- Narracity: aplicació interactiva per a descobrir joies culturals i històriques ocultes, amb rutes i relats generats per la comunitat.
Els guardons sumen 50.000 euros en total, distribuïts en un primer premi de 20.000 euros i dos segons premis de 15.000 euros cadascun.
Paula Llobet destaca la participació de mentors internacionals d’alt nivell, que han aportat coneixements en àrees com arquitectura, disseny de producte, models de negoci sostenibles i estratègies de mercat.
Els projectes guanyadors podran implementar les seues solucions a València en un entorn real entre juny i octubre de 2025, amb la possibilitat d’escalar a nivell global.
Finalment, el guanyador presentarà la seva solució en la vuitena edició de VDS, un esdeveniment tecnològic europeu amb més de 12.000 professionals de 120 països, els dies 22 i 23 d’octubre de 2025.