El Ple de l’Ajuntament ha aprovat diverses mocions per millorar la gestió de la neteja i la recollida de residus, impulsar accions davant el canvi climàtic i reclamar el deute pendent amb l’EMT.
També s’han debatut iniciatives sobre l’estat de la ciutat i les polítiques migratòries.

Millora de la neteja i recollida de residus
El plenari ha aprovat, amb els vots de l’equip de govern i el rebuig de l’oposició, una moció del regidor de Neteja i Recollida de Residus, Carlos Mundina, per revisar i reforçar els serveis públics i implantar nous mecanismes de control sobre el treball de les empreses contractades, amb l’objectiu de garantir la qualitat i la transparència del servei.
La moció aprovada incorpora una esmena del grup socialista a la proposta inicial de Compromís, que demanava, entre altres punts, estudis tècnics en zones amb major pressió turística, l’adaptació dels contenidors a l’entorn patrimonial i una recollida més freqüent.
L’oposició ha criticat l’estat de neteja de la ciutat, especialment en barris perifèrics i zones turístiques, així com la gestió del contracte de 1.300 milions d’euros. Mundina ha defensat l’actuació del govern amb mesures com l’increment del pressupost en 7 milions d’euros, el reforç dels serveis d’aigualeig i neteja de platges, i les actuacions contra l’excés d’apartaments turístics il·legals.
Avanç en el Pla de Millora Climàtica
També s’ha aprovat una moció del regidor de Millora Climàtica, Carlos Mundina, per continuar la redacció del Pla de Millora Climàtica de València, amb accions estructurades per àmbits per afrontar els reptes actuals i futurs amb una planificació sostenible.
La proposta alternativa substitueix una moció inicial de Compromís que plantejava accions com la creació de noves piscines públiques, plantació massiva d’arbratge, instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques, fonts d’aigua refrigerada, i reformes urbanístiques per mitigar l’illa de calor.
Durant el debat, l’oposició ha criticat el que ha qualificat com a “negacionisme passiu” del govern davant el canvi climàtic, mentre que Mundina ha destacat mesures com els refugis climàtics, el pla verd escolar i la instal·lació de 20 fonts d’aigua refrigerada.
Deute pendent amb l’EMT
El Ple ha donat llum verda a una moció del regidor de Mobilitat i president de l’EMT, Jesús Carbonell, per reclamar administrativament i judicialment el deute pendent de la Generalitat per l’ús del títol SUMA, estimat en 40 milions d’euros. En cas d’incompliment, es planteja resoldre el conveni.
La moció substitueix una proposta del grup socialista que acusava el consistori d’inacció i advertia d’un risc estructural per a l’empresa municipal de transports. Des de Compromís també s’ha criticat la gestió i s’ha recordat que les últimes inversions de l’EMT provenen de fons europeus gestionats per l’anterior equip de govern.
Carbonell ha defensat el compromís del govern local per garantir un transport públic digne i ha responsabilitzat l’Estat i la Generalitat de l’impacte financer que afecta l’Ajuntament.
Mocions rebutjades
El Ple ha rebutjat, amb els vots contraris del govern, una moció socialista per condemnar els discursos d’odi contra les persones migrades i rebutjar declaracions polítiques que promoguen deportacions massives. Compromís havia presentat una esmena d’addició que tampoc ha estat aprovada.
Representants de col·lectius socials com la Plataforma Intercultural d’Espanya o Jóvens cap a la Solidaritat i el Desenvolupament han intervingut per denunciar l’impacte negatiu d’aquests discursos i reivindicar la importància de les persones d’origen migrant en la societat valenciana, que representen el 20 % de la població.