Els afiliats estrangers superen els 2,9 milions a Espanya i representen ja el 13,9% del total

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha anunciat que la xifra d’afiliats estrangers a la Seguretat Social ha arribat als 2.983.461 durant el mes d’abril, una vegada descomptats els efectes de l’estacionalitat i el calendari.

Segons la sèrie original, el total ascendeix a 2.997.307 persones estrangeres cotitzant al sistema públic.

Aquesta dada suposa que els treballadors estrangers representen ja el 13,9% del total de cotitzants, i han contribuït amb el 41% de l’ocupació creada en els darrers tres anys, consolidant-se com un col·lectiu fonamental per al mercat laboral espanyol.

Notable integració laboral dels menors no acompanyats

Una de les dades més destacades és l’augment de l’afiliació de menors no acompanyats i joves extutelats (entre 16 i 23 anys), que ha passat del 27% al 60% d’afiliació a la Seguretat Social entre juny de 2021 i desembre de 2024. Açò es deu a la reforma del Reglament d’Estrangeria de 2021, que els permet treballar legalment des dels 16 anys.

Estes xifres desmenteixen rumors i confirmen que estos joves busquen una oportunitat de vida a Espanya… i la troben”, ha destacat la ministra Elma Saiz, subratllant la seua aportació als sectors com hostaleria (27%), serveis administratius (16%) o agricultura i pesca (13%).

Creixement rècord de treballadors autònoms estrangers

També cal destacar el màxim històric en l’afiliació de treballadors autònoms estrangers, que ja són 480.062, un increment del 7,5% respecte a l’any anterior. El creixement és especialment visible en àrees d’alta qualificació, com Informació i Comunicació (+33,3%) i Activitats Professionals, Científiques i Tècniques (+17,6%).

La ministra ha posat en valor aquest fenomen: “Cada vegada són més els treballadors estrangers que emprenen el seu propi projecte a Espanya, generant riquesa i integrant-se activament en el nostre teixit productiu”.

Distribució per règim i nacionalitats

Dels afiliats estrangers, el 83,8% s’enquadren en el Règim General, amb més de 2,5 milions de persones. Set sectors mostren un creixement significatiu, entre ells el transport i l’emmagatzematge (+25,5%), les activitats administratives (+9,4%) o la indústria manufacturera (+9%).

Quant a l’origen dels treballadors, el 31,2% provenen de països de la Unió Europea, sent Marroc, Romania, Colòmbia, Itàlia, Veneçuela i la Xina els principals països d’origen. També destaca que el 43,4% dels afiliats estrangers són dones, el que reflecteix un augment en la participació femenina.