Els treballadors i treballadores de “El Figueral”, homenatjats pel poble d’Almussafes

Els treballadors i treballadores de “El Figueral”, homenatjats pel poble d’Almussafes

Els empleats de Confecciones Valencia i Puchal, S.A. protagonitzen el nou documental produït per l’Ajuntament de la localitat 

L’exposició retrospectiva dedicada a la fàbrica, que també forma part del tribut, encara pot visitar-se en la sala d’exposicions del Centre Cultural

Almussafes, a 17 de març de 2017. El passat dimecres 8 de març es va dur a terme a Almussafes un homenatge als treballadors i treballadores de l’empresa Confecciones Valencia i Puchal, S.A., coneguda popularment com “El Figueral”. La instal·lació de la companyia en la localitat va suposar una important injecció econòmica per a moltes famílies i va canviar la idiosincràsia del municipi, que fins llavors havia sigut eminentment agrícola. Per aquest motiu, la Regidoria d’Igualtat ha produït un documental que explica els antecedents, el funcionament i moltes anècdotes de la seua trajectòria i ha organitzat una exposició retrospectiva que arreplega una selecció de fotografies, documents i objectes cedits pels operaris i operàries. Ambdues activitats van abarrotar el Centre Cultural d’Almussafes i va servir per a tornar al passat i reflexionar sobre diverses qüestions relacionades amb la igualtat.

La Setmana per la Igualtat, que cada any organitza l’Ajuntament d’Almussafes coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, suposa una nova oportunitat per a seguir reivindicant el compliment dels drets de tota la societat, sense distinció de sexes. En aquest sentit, la Regidoria d’Igualtat del municipi, ha volgut fer un pas més en aquesta edició i embarcar-se en un interessant projecte com és l’homenatge als treballadors i treballadores de la ja desapareguda empresa Confecciones Valencia i Puchal, S.A., coneguda popularment pels almussafenys com “El Figueral”. Aquesta companyia, que va romandre oberta en la localitat de 1964 a 1991, constitueix un bon exemple de la lluita que es va dur a terme durant el segle XX per a seguir avançant en la igualtat laboral entre homes i dones.

L’obertura d’“El Figueral”, que es va realitzar tan sols tres anys després de l’aprovació de la Llei de Drets Polítics, Professionals i de Treballs de la Dona de 1961, que igualava sobre el paper els drets en l’exercici de les activitats professionals i polítiques, va significar també l’accés al mercat laboral per a centenars de xiques almussafenyes en una localitat fins al moment eminentment agrícola i que comptava aleshores amb tan sols 3.594 habitants. En aquest context, l’empresa es va convertir en un punt de referència per a les joves del municipi i en un alleujament econòmic per a les seues famílies. A més, tal com expliquen les persones que van integrar la plantilla de Convalsa, van haver de mobilitzar-se per a aconseguir el compliment d’alguns dels seus drets, com el de disposar d’un contracte legal que els permetera cotitzar a la Seguretat Social.

El documental i l’exposició

Totes aquestes qüestions s’arrepleguen en l’últim documental produït per l’Ajuntament d’Almussafes, “Un viatge per El Figueral”, i l’estrena del qual, el mateix Dia de la Dona, el passat dimecres 8 de març, va constituir un dels punts forts de l’homenatge que el poble va rendir als treballadors d’aquesta empresa, que estava ubicada en un magatzem de 400 metres quadrats de superfície situat en la zona coneguda com “El Molinet”. Amb una durada de 37 minuts i a través d’algunes de les seus protagonistes, “Un viatge per El Figueral” explica els antecedents, el funcionament, la trajectòria i algunes de les anècdotes viscudes pels empleats durant la seua estada en aquesta empresa, que es dedicava a l’elaboració del vestit de passeig dels militars.

“Vist l’èxit l’any que ve continuarem amb aquest tipus d’actes perquè pensem que és una manera de tornar al passat, conèixer la nostra història i de fer veure a la gent que la igualtat és necessari aconseguir-la i que abans ja lluitaven per ella”, va destacar la regidora d’Igualtat, Davinia Calatayud, després de la projecció.

L’homenatge es va completar amb la inauguració, aqueixa mateixa vesprada, d’una exposició retrospectiva que mostra fotografies, documents, material i objectes cedits pels operaris i operàries de la fàbrica. Els interessats a endinsar-se en aquest capítol del passat d’Almussafes encara estan a temps de fer-ho. L’exposició continua oberta en el Centre Cultural de la localitat i el documental estarà pròximament disponible per als veïns en servei de préstec en la Biblioteca Pública Municipal.

RELACIONAT