Un equip del Centre d’Investigació Príncep Felipe (CIPF) ha desenvolupat un Atlas unicel·lular que estudia les diferències de sexe en l’enfermedat de Parkinson.
Aquest projecte té com a objectiu conèixer els mecanismes moleculars que expliquen les variacions en la prevalença, símptomes i progressió entre homes i dones amb Parkinson, cosa que permetrà la creació de terapies personalitzades.

La directora general d’Informació Sanitària, Qualitat i Avaluació, Julia Calabuig, ha inaugurat la jornada ‘Innovació + Cuidat = Futur’, enmarcada en el Dia Mundial del Parkinson, subratllant que “la innovació en la investigació i el cuidat humà són la clau per a un futur millor” per a les persones amb aquesta malaltia.
En concret, l’Atlas unicel·lular analitza, a cada tipus de cèl·lula del cervell, l’expressió de gens comuns i específics segons el sexe, a més d’estudiar el paper dels ARN llargs no codificants i dels elements transposables com a possibles biomarcadors de diagnòstic i pronòstic.
Aquest projecte, que compta amb la financiació de la Generalitat a través de les ajudes CIACIF/2021/221 i CIAICO/2023/149, està coordinat pel investigador valencià Francisco García i col·labora amb grups d’investigadors japonesos (Keio University i Yokohama City University) i danesos (Aarhus University).
Els següents passos d’aquesta línia d’investigació, centrada en l’envelliment cerebral, consisteixen en estendre aquesta metodologia a altres enfermetats neurodegeneratives associades a la longevitat, amb l’objectiu d’identificar marcadors precoços per a una actuació eficaç en la salut de la població.
A més, es destaca la importància dels estudis i assaigs clínics sobre la detecció precoç de la malaltia, com els desenvolupats per la Fundació Fisabio dins del programa UNISALUT, que busca determinar els biomarcadors metabolòmics per identificar de manera precoç la malaltia en subjectes amb Parasònia REM.