El Concurs Internacional de Piano de València, organitzat per l’àrea de Cultura de la Diputació, celebra la seua XXIII edició com una de les grans referències del pianisme mundial
El president Vicent Mompó ha destacat “el potencial d’un concurs universal al voltant de la figura d’un valencià il·lustre com José Iturbi, en el qual han participat enguany 200 pianistes de 40 països”.

“Parlar d’Iturbi és parlar de talent, esforç, joventut i futur, però també de memòria, herència i identitat compartida”, ha afirmat Mompó durant la presentació, que ha tingut lloc al Palau dels Scala. En esta edició, 20 intèrprets de 11 nacionalitats competiran per arribar a la gran final del 13 de juny al Palau de la Música, on se celebrarà la fase final a partir del dia 4 de juny. Els guardons s’entregaran el dissabte 14 en una gala al Teatre Principal, a les 19.30 hores.
Els països amb més representació són la Xina i Espanya (amb 4 participants cadascun), seguits pels EUA (3) i Itàlia (2). Entre els espanyols, destaca Fortunato Salvador García Piquer, natural d’Onda, representant valencià.
Excel·lència artística i internacionalització
El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha posat en valor “el treball de la directora artística Ana Guijarro i la categoria del jurat presidit per Joaquín Achúcarro”, format per destacades figures del panorama pianístic internacional. “L’excel·lència és clau en aquest certamen i no descartem deixar cap premi desert si així ho considera el jurat, perquè la qualitat ha d’estar per damunt de tot”, ha remarcat Teruel.
Mompó ha subratllat que el Premi Iturbi és una plataforma internacional per als pianistes del futur, però també “una mostra del compromís de la Diputació amb la música com a element vertebrador de les nostres comarques”. Ha recordat que el mateix Iturbi va poder iniciar la seua carrera internacional gràcies a una beca de la Diputació en 1910.
Programa del concurs i accés del públic
La competició s’iniciarà el dimecres 4 de juny a les 9.30 hores al Palau de la Música i continuarà el 5 i 6 de juny amb les fases eliminatòries. La semifinal serà el 7 i 8 de juny, i la final els dies 10 i 11. Els tres finalistes competiran a la gran final el divendres 13, abans de la gala de cloenda del dia 14.
Totes les sessions tindran accés gratuït. La primera fase i la semifinal seran d’entrada lliure fins a completar aforament. Per a la final, gran final i gala de clausura caldrà fer reserva prèvia de les localitats a través del web del Palau de la Música o de www.servientradas.com.
Un jurat d’elit
El jurat està presidit per Joaquín Achúcarro, figura internacional amb una trajectòria de concerts en 61 països. El completen:
- Ana Guijarro, directora artística del concurs
- Catherine d’Argoubet, creadora del Festival de Piano aux Jacobins
- Paul Hugues, promotor artístic
- Jorge Luis Prats, pianista
- Nicola Sani, compositor i director artístic
- Nikolai Demidenko, pianista i pedagog
- Didier Schnorhk, president del Consell de l’Escola Superior de Música de Ginebra
- Janina Fialkowska, concertista
Premis i reconeixements
Els premis principals són:
- Primer premi: 30.000 euros, gravació d’un CD i gira de concerts
- Segon premi: 20.000 euros i participació en la gira
- Tercer premi: 10.000 euros i participació en la gira
- Finalistes no classificats: 5.000 euros cadascun, i un premi addicional de 3.000 euros per al millor d’ells
També es concediran premis especials per la millor interpretació de:
- Música espanyola
- Una peça de Chopin
- Una sonata de Mozart
- Un concert de Beethoven
A més, el millor concursant triat pel públic rebrà 2.000 euros, gràcies a la col·laboració de Clemente Pianos.
Un dels reptes destacats serà la interpretació obligada de l’obra ‘Gra’ de Sebastián Mariné, composta durant la dana com a homenatge a València i les víctimes de la riuada.