La Torre serà l’escenari de prova d’una iniciativa europea per a respondre a catàstrofes naturals

La Policia Local lidera este projecte europeu, que integra tecnologia punta i intel·ligència artificial per a gestionar emergències i protegir zones sensibles

València rebrà 203.915 euros de la Comissió Europea per al desenvolupament del projecte Lead-Pro, en què participen 7 socis de 4 països europeus

default

La Policia Local de València serà pionera a Espanya en testar un sistema avançat per a la gestió d’emergències i desastres naturals, basat en tecnologies capdavanteres i IA. El projecte Lead-Pro té com a objectiu millorar la coordinació entre serveis d’emergència, així com reduir els temps de resposta i recuperació davant catàstrofes.

La pedania de la Torre serà l’escenari d’una prova pilot, prevista per al juny del 2026, on s’utilitzaran dronos aeris i submarins no tripulats, amb capacitat per a operar de manera autònoma o remota, per a la detecció d’anomalies en zones afectades per fenòmens com la DANA.

Esta iniciativa compta amb finançament europeu, i ja s’ha aprovat una subvenció de 203.915 €, destinada a dotar els cossos de seguretat amb eines basades en IA per a reforçar la seua actuació en totes les fases operatives.

Col·laboració internacional

Juntament amb la Policia Local de València participen:

  • Policies Nacionals de Letònia i Lituània
  • Nuuk, empresa tecnològica espanyola
  • Altres tres socis internacionals

En una primera fase, el consorci treballarà en la recollida i anàlisi de dades en temps real, per a millorar la predicció d’emergències i desenvolupar un sistema d’alerta robust. També s’optimitzaran dades provinents d’imatges satel·litàries, sensors i informació meteorològica.

La fase final se centrarà en la resposta post-crisi, aplicant robòtica en zones perilloses i solucions per a restaurar xarxes energètiques i de comunicació.

Projecte Koban: IA per a la Policia de Barri

A més, la Policia Local de València rebrà una segona subvenció de 228.250 € per desenvolupar un assistent d’intel·ligència artificial (IA) i una app mòbil en el marc del projecte europeu Koban.

Esta iniciativa té com a objectiu millorar l’eficiència de la policia de proximitat, optimitzant els seus processos interns i la capacitat de resposta en la relació directa amb la ciutadania.

Hi participen 19 socis de 8 països, així com diverses entitats europees vinculades a la seguretat de proximitat, amb l’objectiu de compartir bones pràctiques i innovacions.