La consellera d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Marián Cano, ha destacat que el nou sistema europeu de protecció de les Indicacions Geogràfiques (IG)
Entrarà en vigor l’1 de desembre, suposa una “finestra d’oportunitat” per a la indústria i l’artesania de la Comunitat Valenciana.

Durant la cloenda del Congrés Internacional sobre Indicacions Geogràfiques, celebrat al MARQ d’Alacant, Cano ha subratllat que aquest sistema reforça la protecció de la propietat intel·lectual de productes amb fort arrelament territorial i una llarga trajectòria.
Exemples valencians amb potencial d’IG
Entre els productes amb possibilitat de rebre la nova distinció europea, ha citat:
- Les alfombres i moquetes de Crevillent
- Els abanics d’Aldaia
- El mármol d’Alacant
- Les nines d’Onil
- La seda de València
Beneficis per al sector i el consumidor
La consellera ha explicat que les noves IG no només protegeixen la identitat del producte, sinó que:
- Milloren la qualitat i producció
- Impulsen la competitivitat
- Afavoreixen l’accés a mercats internacionals
- Ofereixen informació fiable al consumidor
- Promouen el turisme i el desenvolupament local
Cano ha recordat que la Comunitat Valenciana ja compta amb IG reconegudes en l’àmbit agroalimentari, com l’oli de les serres d’Espadà i Calderona, l’arròs de València, o la xufa de València, i ha afirmat que “ara és el torn dels nostres productes industrials i artesanals”.
El Congrés, sota el títol ‘La resposta empresarial davant els reptes de la digitalització i la sostenibilitat’, ha sigut organitzat per l’àrea de Dret Mercantil de la Universitat d’Alacant i ha reunit experts internacionals durant dues jornades.