El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha defensat la necessitat de prolongar la vida útil de la central nuclear de Cofrents més enllà de 2030, “mentre no disposem d’una alternativa energètica adequada i assequible”.
Així ho ha afirmat després de visitar les instal·lacions de la central, acompanyat de representants del teixit empresarial i institucional valencià.

Durant la visita, Mazón ha anunciat que el Consell suprimirà l’“ecotaxa” autonòmica aplicada a la generació elèctrica mitjançant tecnologia nuclear, ja que considera que “aquesta energia no repercuteix negativament en el medi ambient” i que l’impost “afebleix la competitivitat empresarial i posa en risc la nostra independència energètica”. Aquesta mesura suposarà un estalvi superior als 14 milions d’euros per a la central de Cofrents.
Energia neta i sobirania energètica
El president ha subratllat que la nuclear és una energia neta, segons està reconegut a nivell internacional, i ha posat en valor el paper de la central de Cofrents, que produeix el 52 % de l’electricitat de la Comunitat Valenciana. Així mateix, ha defensat una combinació “adequada” entre energies renovables i nuclear, evitant que “competesquen entre elles”.
Segons Mazón, el Consell ha desbloquejat “deu vegades més potència renovable en un any que el Govern anterior en huit”. A més, ha denunciat “la fiscalitat desproporcionada” que han patit les centrals nuclears durant els darrers anys.
Un tancament amb efecte dominó
Sobre el pla de tancament de les centrals nuclears a Espanya, Mazón l’ha qualificat de “sense sentit”, especialment després de la recent clausura de la central d’Almaraz a Extremadura, que podria suposar un “efecte dominó” a la resta del país. Ha criticat que Espanya és l’únic país del món que està plantejant-se el tancament nuclear, mentre altres han iniciat noves construccions o han aturat els processos de desmantellament.
També ha fet referència a l’informe Draghi, que recomana no tancar les centrals nuclears i aprofitar-les per accelerar la descarbonització a través d’un equilibri entre totes les opcions energètiques.
Impacte econòmic i industrial
El president ha citat un estudi de la Cambra de Comerç de València, segons el qual el tancament de Cofrents posaria en risc l’activitat de més de 12.000 empreses industrials, amb un impacte directe sobre 184.000 llocs de treball i 235.000 indirectes. Així mateix, es perdrien 450 milions d’euros d’inversió en la pròxima dècada i es comprometria el posicionament estratègic de la Comunitat Valenciana en matèria energètica.
Finalment, Mazón ha conclòs que “si volem una recuperació econòmica real, ser potència industrial i garantir un preu energètic assequible per a les famílies, l’única opció ara com ara és prolongar la vida de Cofrents fins que existisca una alternativa clara i viable”. També ha criticat que el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima del 2019 “no té en compte la situació actual”.