Vicente Martínez Mus exposa a Brussel·les el dispositiu de residus de la Generalitat, que ha permés retirar 800.000 tones

Vicente Martínez Mus exposa a Brussel·les el dispositiu de residus de la Generalitat, que ha permés retirar 800.000 tones i clausurar 60 punts d’acopi extraordinaris

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha presentat a Brussel·les la gestió mediambiental realitzada per la Generalitat Valenciana després de les inundacions del passat mes d’octubre

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha presentat a Brussel·les la gestió mediambiental realitzada per la Generalitat Valenciana després de les inundacions del passat mes d’octubre, que han permés retirar 800.000 tones de residus i tancar els 60 punts d’acopi locals extraordinaris que es van habilitar per al seu dipòsit temporal.

Martínez Mus ha participat en la Comissió de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Energia del Comitè de les Regions, encarregada de coordinar els treballs relacionats amb el Pacte Verd Europeu, on ha exposat el Pla de gestió de residus, descontaminació i protecció del Parc Natural de l’Albufera, detallant les diferents fases de treball executades per la Conselleria.

Una emergència sense precedents

El conseller ha recordat que la catàstrofe del mes d’octubre va suposar una crisi humanitària i ambiental “sense precedents”, generant més de 800.000 tones de residus en una sola nit, la qual cosa va exigir un “esforç titànic” en recursos humans i materials.

Només en la gestió de residus, es va dur a terme la major inversió en la història de la Generalitat per a aquest fi: 178,9 milions d’euros, el contracte d’emergència més gran després del desastre.

Fases del pla de xoc

Martínez Mus ha explicat les tres fases del Pla de xoc:

  1. Fase inicial: trasllat dels residus de la via pública als Punts d’Acopi Locals (PAL), una figura creada de manera extraordinària per al dipòsit provisional.
  2. Fase intermèdia: utilització de maquinària pesada per reduir els PAL i traslladar els residus als Punts de Transferència, situats en zones accessibles i allunyades de nuclis urbans.
  3. Fase final: transport eficient i gestió ambiental amb valorització, separació i trituració dels residus, similars als processos de plantes de tractament.

S’ha realitzat cribatge, separació per fraccions (electrònica, metalls, gasos, pneumàtics, perillosos, etc.) i transport a gestors autoritzats. A més, es fan estudis de sòl per garantir l’absència de contaminació.

El conseller ha subratllat que tota esta operació s’ha dut a terme sense ajudes del Govern d’Espanya, i que ja s’està treballant en una xarxa integrada d’instal·lacions de valorització, amb abocadors d’emergència a cada província i una llei específica per agilitzar processos davant situacions d’emergència.

Protecció del Parc Natural de l’Albufera

En relació amb el Parc Natural de l’Albufera, Martínez Mus ha detallat la inversió de 100 milions d’euros per reparar 123 depuradores afectades per les inundacions, evitant així vessaments al llac.

S’han retirat 66.000 quilos de residus, netejat infraestructures i establit mesures a mitjà i llarg termini, com el seguiment de la qualitat de l’aigua i la creació d’un bessó digital per monitorar l’estat del parc en temps real.

Pla ‘Recuperem València’ i estratègia futura

Tot açò forma part del pla ‘Recuperem València’, amb 600 milions d’euros destinats a:

  • Reparació d’infraestructures
  • Gestió de residus i voluminosos
  • Retirada de vehicles
  • Impuls de nous transports
  • Recuperació d’espais naturals
  • Creació d’un marc normatiu de recuperació

Martínez Mus ha insistit que la experiència adquirida ha de servir de model a altres regions europees per anticipar-se a esdeveniments extrems derivats del canvi climàtic.

Finalment, ha destacat la importància de construir obres estructurals, com preses i canalitzacions, que han de ser executades pel Govern central i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, independentment de les accions de renaturalització.

“Des de la Generalitat continuarem compartint el nostre coneixement per fomentar espais d’aprenentatge i estar més preparats davant del futur”, ha conclòs el conseller.