L’Hospital Universitari de la Ribera registra 7 donants d’òrgans l’any 2022
Han estat donacions multiorgàniques que han permés obtindre un total de 38 òrgans
L’Hospital Universitari de la Ribera ha registrat 7 donants d’òrgans durant l’any 2022. Esta dada s’ha donat a conéixer amb motiu de la celebració, demà 7 de juny, del Dia Nacional del Donant d’Òrgans.
Es tracta de donacions multiorgàniques que han permés obtindre un total de 38 òrgans. Entre els quals es troben, 1 cor, 14 renyons, 14 còrnies, 5 fetges i 4 pulmons que, posteriorment, han sigut implantats en pacients de diferents centres sanitaris espanyols.
La coordinadora de la Unitat d’Explants de l’Hospital Universitari de la Ribera, Dra. Lucía Arias, ha destacat “la importància del gest altruista de la donació. Especialment dels familiars dels donants, que han de prendre esta decisió en un moment tan complicat per a ells com és la defunció d’una persona estimada”.
Així, cal destacar que l’explant d’òrgans només és possible en cas de mort cerebral o encefàlica en la Unitat de Vigilància intensiva (UCI) d’un centre hospitalari. També en cas de asistòlia controlada. En la qual, després de la decisió dels familiars de retirar el suport vital del pacient afectat, este entra en parada cardiorespiratòria.
“La sol·licitud per a l’extracció d’òrgans la realitzem en uns moments molt durs per als familiars, després de comunicar-los la defunció del pacient”. Ha assenyalat la Dra. Arias, qui ha afirmat que “durant 2022 el 90% de les famílies dels morts que complien els requisits per a la donació, va autoritzar de manera altruista l’explant d’òrgans”.
Un procediment coordinat a nivell nacional
Una vegada autoritzada la donació d’òrgans i abans de realitzar la intervenció on es durà a terme l’explant. Els professionals de l’Hospital Universitari de la Ribera contacten amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). Que és l’encarregada de decidir on es dirigiran els òrgans extrets.
Per a això, s’analitzen les característiques dels pacients (mesures, edat i grup sanguini) que es troben en espera de rebre un òrgan en totes les zones geogràfiques i en funció de la seua gravetat.
Segons ha assenyalat la Dra. Arias, “es tracta d’un procediment altament coordinat entre tots els professionals sanitaris que intervenim a nivell nacional. L’objecte del qual és que els òrgans vàlids arriben al receptor en el menor temps i en les millors condicions possibles”.
Voluntat de donar òrgans
Si una persona vol donar els seus òrgans, ha de comunicar-ho als seus familiars en vida, perquè estos accedisquen a la donació quan siguen consultats després de la defunció.
Així mateix, també és possible deixar constància documental de la voluntat de donar òrgans a través del Document de Voluntats Anticipades que es tramita a través del Servei d’Atenció i Informació al Pacient (SAIP) de qualsevol hospital, així com a través de la targeta de donant que es pot descarregar de diverses pàgines web institucionals o d’associacions de malalts, avalades totes elles per la ONT. En tots dos casos, la persona pot revocar la seua decisió en qualsevol moment.
En el cas de la targeta de donant, cal destacar que el seu valor només és testimonial i no legal.