La Delegació de Devesa-Albufera ha habilitat tres zones d’apilament i ha recuperat quatre accessos amb la prioritat de protegir el llac
La riuada del passat 29 d’octubre va deixar en l’Albufera un escenari crític: tones de residus plàstics, material vegetal i restes perilloses van inundar un espai natural protegit.

La riuada del passat 29 d’octubre va deixar en l’Albufera un escenari crític: tones de residus plàstics, material vegetal i restes perilloses van inundar un espai natural protegit. Este dimecres, gràcies a una actuació coordinada, decidida i sense precedents, s’han retirat ja 2.475 tones de residus.
D’elles, 2.410 corresponen a material vegetal i 65 a residus plàstics i urbans, segons ha informat el regidor delegat de Devesa-Albufera, José Gosálbez. “No parlem de promeses, parlem de fets. No parlem d’intencions, parlem de resultats. El nostre objectiu era clar: donar resposta a una emergència ambiental sense excuses, sense dilacions i amb tots els mitjans disponibles”, ha afirmat Gosálbez.
La neteja ha avançat sobre dos fronts simultanis:
- Des del llac, amb maquinària amfíbia, embarcacions i pontons d’arrossegament, agrupant residus i traslladant-los a les ribes.
- Des de terra, amb maquinària pesada, adequant accessos i parcel·les per evacuar els residus a les zones d’apilament.
Aquesta connexió entre els dos fronts es va aconseguir al gener, la qual cosa va permetre accelerar considerablement els treballs al febrer.
S’han habilitat tres zones d’apilament intermedi –Port de Catarroja, Adela i Camp de Tir de Silla– amb més de 2.000 m² cada una, completament impermeabilitzades i condicionades amb cribratge, zonificació i separació per tipus de residus. Paral·lelament, s’han recuperat i adequat quatre accessos.
Infraestructura preparada, estratègia definida
S’han habilitat tres zones d’apilament intermedi —Port de Catarroja, Adela i Camp de Tir de Silla– amb més de 2.000 m² cada una, completament impermeabilitzades i condicionades amb cribratge, zonificació i separació per tipus de residus. Paral·lelament, s’han recuperat i adequat quatre accessos rurals, fins i tot amb la rebaixa del nivell de l’aigua en els cultius adjacents. “No ens hem limitat a arreplegar. Hem estructurat una operació completa, amb criteri tècnic, eficiència logística i control ambiental”, ha explicat el regidor.
Durant el mes de març, els rendiments es van veure afectats per tres causes principals:
- Condicions meteorològiques adverses, amb diversos dies de pluges intenses que van obligar a suspendre les tasques per seguretat.
- Escassetat d’embarcacions operatives, ja que les condicions del llac —amb zones de navegació molt complicades— van provocar múltiples avaries que van limitar els recursos disponibles.
- Accessos més deteriorats del que es preveia, la qual cosa va obligar a intervenir amb maquinària addicional i executar obres no contemplades en la planificació inicial.
Com ha matisat l’edil, “no ha sigut una demora. Ha sigut una adaptació responsable a les condicions reals del terreny. Hem reforçat mitjans, hem reprogramat tasques i continuem avançant sense pausa”. Per això, el termini s’ha ampliat fins al 30 de maig, amb la previsió que els treballs en el llac concloguen a mitjan abril.
De problema a oportunitat: convertir residus en recursos
L’Ajuntament de València està treballant en projectes d’I+D+i per a la reutilització dels residus extrets. Com a primera fase, s’han arreplegat 50 kg de mostra mixta per a analitzar la seua viabilitat com a matèria primera per a mobiliari urbà.
“Transformem l’emergència en oportunitat. On uns altres només veuen residus, nosaltres veiem recursos. On uns altres parlen d’excuses, nosaltres activem solucions”, ha conclòs José Gosálbez.