L’Ajuntament instal·la esta tradició floral per segon any consecutiu com a símbol d’identitat i patrimoni cultural
L’Ajuntament de València ha instal·lat, per segon any consecutiu, la seua Creu de Maig a la plaça de l’Ajuntament, després de huit anys d’absència.

La iniciativa, impulsada per la Regidoria de Festes i Tradicions, forma part del tradicional concurs de Creus de Maig organitzat per Lo Rat Penat en col·laboració amb el consistori des de 1949.
La regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, ha destacat que “este símbol és part de la nostra identitat i patrimoni cultural” i ha defensat la importància de “salvaguardar la nostra història i tradicions, que han de ser respectades, protegides i posades en valor”.
Composició floral de la creu municipal
La Creu de Maig municipal s’ha elaborat amb brancatges valencians, un mantell i base de murta, faldó d’eucaliptus i una decoració amb flors seques, paniculata blanca i rosa, a més d’una base d’orquídies amb remat de limonium. Esta proposta busca mantindre viu un costum que es remunta a segles enrere i que commemora la troballa de la creu de Jesucrist per Santa Elena, mare de l’emperador Constantí.
Gil ha recordat que la tradició es va recuperar en 2024 i que “l’any passat vam poder constatar les ganes que tenien els valencians de recuperar esta festivitat, amb una gran acollida i nombroses felicitacions”.
96 Creus de Maig a tota la ciutat
Junt amb la creu municipal, s’instal·len enguany 96 Creus de Maig arreu de València, confeccionades per associacions culturals, comissions festives, parròquies i entitats participants en el concurs de Lo Rat Penat. Estes creus es caracteritzen per la seua elaboració artesanal amb flors naturals, seques i fresques, així com per l’ús de plantes, jocs de llum, aigua i elements decoratius tradicionals.
Amb esta iniciativa, l’Ajuntament reforça el seu compromís amb la preservació de les tradicions valencianes i la valorització del patrimoni festiu i cultural de la ciutat.