Generalitat i Diputació de València s’alien per a millorar camins d’interés territorial que creuen vies pecuàries

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori i la Diputació de València han signat un conveni marc de col·laboració, amb una vigència inicial de quatre anys, per a la millora dels camins que coincideixen totalment o parcialment amb vies pecuàries.

Segons ha destacat el secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori, Raúl Mérida, l’acord respon a la necessitat de facilitar actuacions en punts on passen aquestes antigues vies ramaderes, moltes de les quals estan hui en desús.

“Busquem compatibilitzar la protecció del medi ambient amb l’ús segur i sostenible d’estos camins”, ha assegurat.

Compatibilitat d’usos i millora de la vertebració territorial

Amb aquest conveni, es crea un marc d’actuació conjunta per a compatibilitzar els usos tradicionals i actuals de les vies pecuàries amb l’adequació de trams essencials per a la connectivitat del territori. Així, les actuacions permetran cobrir dèficits en la xarxa local de carreteres, donar accés a nuclis habitats o llocs d’interés i acurtar itineraris rurals.

La Diputació de València consultarà prèviament a la Direcció Territorial de València sobre la viabilitat de les actuacions. Una vegada analitzada la sol·licitud, s’emetrà un informe favorable o desfavorable segons el cas.

Compromisos de cada administració

  • La Diputació finançarà, contractarà i executarà les obres d’acondicionament dels trams afectats, així com el control de qualitat dels materials.
  • Designarà un tècnic responsable de les obres i assumirà la recepció i senyalització dels trams com a ‘vies pecuàries’.
  • La Generalitat valorarà cada intervenció i garantirà el compliment normatiu.

La Comunitat Valenciana compta amb més de 14.000 km de vies pecuàries, que a més de la seua funció original ramadera, tenen un valor multifuncional agrícola, ambiental i recreatiu.

Seguiment i cooperació institucional

Per a garantir el bon funcionament del conveni, es crearà un òrgan mixt de seguiment i control, encarregat de resoldre discrepàncies i fer seguiment dels compromisos adquirits.

Amb esta iniciativa, la Generalitat i la Diputació reforcen la seua cooperació per a millorar la connectivitat rural, afavorir la sostenibilitat i posar en valor el patrimoni viari i ambiental del territori valencià.