Agricultura preveu augmentar fins al 15% la compra pública de productes ecològics en 2023

La mesura contempla un increment progressiu a tres anys per a introduir el 25% de producció ecològica, en els requisits de concessió pública de serveis de restauració col·lectius en 2025

Mireia Mollà participa en l’obertura de la jornada sobre compra pública en el marc de la primera Setmana Ecològica que organitza la Conselleria

La Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica ultima una revisió del decret de foment d’una alimentació i sostenible en centres de la Generalitat, que preveu multiplicar per 5 el percentatge de producció ecològica en la contractació pública de serveis de restauració col·lectius, que passa del 3% al 15% en 2023.

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha explicat la proposta durant l’obertura de la jornada sobre compra pública ,en el marc de la primera Setmana Ecològica que organitza el departament autonòmic.

El document contempla un increment progressiu a tres anys per a augmentar al 20% en 2024, i a 25% en 2025, els requisits percentuals d’aliments ecològics per a optar a l’adjudicació del servei en menjadors públics de l’àmbit educatiu, sanitari, i de serveis socials.

“La compra verda pública és una oportunitat per a la promoció i l’augment de la demanda interna de l’alimentació ecològica que contempla el nostre II Pla de Transició Agroecològica. Els nous percentatges són assumibles si tenim en compte que en la Comunitat Valenciana ja disposem d’un 20,5% de superfície agrària útil certificada, a tan sols 4,5 punts dels objectius europeus per a l’any 2030”, ha indicat Mollà.

En la mateixa línia, la titular d’Agricultura i Transició Ecològica s’ha referit a altres iniciatives autonòmiques com les ajudes a l’increment de l’oferta ecològica en el sector hostaler, de fins a 10.000 euros per establiment, o a l’ordre de bases que incentiva l’increment de l’alimentació de producció ecològica en els menjadors docents.

La consellera ha apel·lat a “potenciar les eines perquè puguem ampliar el consum de productes agroecològics, dins de l’impuls a una alimentació a un preu just, saludable i de proximitat, garantida des de la normativa i en la pràctica”. Un d’aqueixos mecanismes és el finançament europeu vinculat al primer Pla d’Acció d’Agricultura Ecològica de la Unió Europea.

Fins al 80% de frescos de temprorada El nou decret, pendent de publicació, també augmenta els percentatges de fruites i verdures fresques, de temporada i de proximitat que hauran d’escalar progressivament del 40% del seu pes actual, fins al 80% l’any 2025.

El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha assenyalat que la revisió de la normativa compleix un altre dels mandats de l’II Pla de Transició Ecològica per a adequar el comportament de l’administració a les recomanacions del Pacte Verd Europeu.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.