Arranca a Paterna la VI Edició de ‘Ciència i Tecnologia en femení’

Arranca a Paterna la VI Edició de ‘Ciència i Tecnologia en femení’ amb la participació de 19 parcs científics i tecnològics de tota Espanya per a fomentar les carreres STEAM

L’Ajuntament de Paterna i la EGM del Parc Tecnològic impliquen els instituts per a intentar ser novament el municipi amb major participació en el projecte

L’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya, APTE, alerta de “la necessitat d’implicar major talent femení en la tecnologia per a millorar la competitivitat del nostre país”


Paterna acull la VI edició de la iniciativa ‘Ciència i Tecnologia en femení’. Un projecte que busca inspirar aquesta vocació entre el públic jove femení i que va arrancar ahir en el Parc Tecnològic de Paterna. En aquesta nova edició participaran 19 parcs científics i tecnològics de tota Espanya així com membres de l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya, APTE, fins a finals del mes de febrer del pròxim any.

La jornada inaugural, celebrada ahir a l’Escola de Negocis de Cambra València, va comptar amb la presència de representants de parcs científics i tecnològics, institucions i centres educatius de Paterna per a debatre sobre el paper dels parcs en l’impuls de les vocacions STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) i impulsar l’atracció de talent femení en aquestes disciplines.

La presentació va comptar amb la presència de Felipe Romera, president de APTE; Antonio Alagarda, president de la EGM Parc Tecnològic Paterna; Francisca Periche, regidora de participació ciutadana de l’Ajuntament de Paterna i Nani Fernández, directora de Relacions Institucionals d’Orange España.

En aquest sentit, la regidora de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Paterna, Francisca Periche, va destacar la importància de promoure la participació de col·legis i instituts del municipi en el projecte per a difondre la cultura científica, tecnològica i de la innovació entre la població femenina i animar-les a desenvolupar estudis en aquest àmbit, “perquè només així estarà tot el coneixement a favor i al servei de la societat. I només així, continuarem avançant cap a una societat més lliure, igualitària i justa”, va indicar la regidora.

En el seu discurs, Periche va aprofitar per a felicitar l’equip guanyador de l’any passat en el concurs nacional “Propostes Innovadores als Reptes per al Desenvolupament Sostenible”, format per quatre alumnes i alumnes del Complex Educatiu Mas Camarena de Paterna.

El president de la EGM Parc Tecnològic Paterna, Antonio Alagarda, va agrair la iniciativa a APTE, així com a l’equip de la EGM i a les científiques i tecnològiques que participen en el projecte, servint d’inspiració per a les alumnes que participen a les activitats del programa. Alagarda va destacar la col·laboració de l’Ajuntament de Paterna, la implicació i el treball del qual conjunt va permetre fer de Paterna el municipi amb major participació en la passada edició, amb prop de 600 alumnes i alumnes.

El president de APTE, Felipe Romera va assenyalar que amb “Ciència i Tecnologia en femení” “vertebrem la geografia espanyola del sistema d’innovació sobre la base d’un projecte que posa el focus a contribuir a enfortir aquest sistema a través d’una major participació del talent femení en l’àmbit tecnològic” i afig la importància d’establir de base en l’educació que “els xics i xiques estudien anglés i sàpien programar”.

Per part seua, Nani Fernández, directora de Relacions Institucionals Orange España, va apuntar que “la diversitat enriqueix i no ens podem permetre malgastar talent en un moment en el qual la tecnologia i la digitalització ja estan determinant l’esdevenir de la nostra economia i la nostra societat”.

PROPOSTES PER LA IGUALTAT


La jornada va comptar amb una taula redona amb representants de parcs científics i tecnològics per a compartir la seua experiència en el programa. La taula va estar moderada per Lole Franco, responsable del projecte i va comptar amb la participació de: Piroska Matos, Parc Científic Tecnològic de Gijón; Bel Llodra, del Parc balear d’innovació tecnològica (ParcBit); Alejandro Colonques, de Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló i Manuela Pedraza per la EGM Parc Tecnològic Paterna.

Tots van valorar molt positivament l’impacte del programa, destacant que es tracta d’un projecte els efectes del qual van més enllà del parc i incideixen en altres institucions, en l’àmbit familiar i en la societat en general, establint nous vincles amb agents clau en l’ecosistema local d’innovació.

Així mateix, van destacar que una gran part de l’alumnat que participa en la iniciativa no sap en què enfocar aquests estudis. En aquest sentit, un recent estudi va destacar que “el 30% de les alumnes participants no sabien què estudiar”, per tant, no sols és important animar-les, sinó també orientar-les i informar-les de totes les opcions i eixides professionals.

Posteriorment, quatre destacades professionals STEAM del Parc Tecnològic Paterna, van debatre sobre com despertar l’interés de les adolescents per les àrees científic-tecnològiques, els principals reptes als quals s’han enfrontat o les aportacions que poden realitzar les dones en aquestes disciplines. La taula redona, moderada per Irene Belenguer, coordinadora de projectes i xarxes en el Parc Tecnològic Paterna, i va comptar amb: Patricia Pons, investigadora en ITI; Samira Khodayar, directora de l’àrea de Meteorologia i Climatologia del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani; Laura Martí, líder del grup de descarbonització de AIMPLAS, i Mayte Gil, CEO de Sistemes Genòmics (grup Synlab).

Les participants van destacar la importància de visibilitzar referents pròximes i joves i provocar la identificació del públic femení amb eixes professionals. Així mateix, van manifestar que el problema no és que les xiquetes s’allunyen en etapes primerenques de les tecnologies, sinó que no s’acosten a causa dels biaixos que existeixen. També consideren que és necessari que les xiques coneguen el valor social de les carreres tecnològiques, ja que la tecnologia pot contribuir a millorar la societat. Un altre aspecte assenyalat és la necessitat de comunicar la ciència i la tecnologia des d’un punt de vista pràctic i pròxim i allunyat d’estereotips, per tant, totes van ressaltar la important labor que estan fent els parcs científics i tecnològics en aquest sentit.

La sessió va ser clausurada per Silvia Rueda, assessora de gabinet en el Ministeri de Ciència i Innovació i directora de la Unitat de Dones i Ciència. Finalment, els assistents també van visitar l’exposició ‘Dones que van canviar i que canvien el món’ i han rebut les guies il·lustrades ‘Què són les tecnologies disruptives?’ i ‘Què vull ser de major?’ que en aquesta edició compten amb el patrocini d’Orange.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.