Atles d’ocells de València

L’Ajuntament edita un atles que compara la fauna d’ocells de la ciutat amb la de fa 20 anys

L’Ajuntament de València, a través de la regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, ha editat “l’Atles de les aus reproductores i hivernants de València”, d’Enrique Murgui, un treball “de gran envergadura” per a l’enllestiment del qual han hagut de transcórrer vint anys, atés que arreplega dades de 1998 i 2018, a fi de comparar l’estat de les aus urbanes en eixos dos moments. 

“Este llibre incideix en la confluència que es dóna en les ciutats d’una gran concentració humana i d’una necessitat de canviar les idees preconcebudes que hem heretat sobre com ha de ser una urbs i, sobre això, s’ha de situar l’acció política, en la qual estudis com el d’Enrique Murgui, suposen un al·licient”, ha valorat la regidora Glòria Tello.

L’Atles no només és una descripció de les espècies d’aus que es troben a València, sinó que també ofereix propostes sobre la millor manera d’actuar políticament per a mantindre –o fer acréixer– el seu nombre. “En este sentit, el benestar animal s’ha de concebre com a actuació no només sobre els animals domèstics, sinó també sobre qualsevol espècie”, ha apuntat Tello.

El llibre recull 121 espècies d’aus que habiten al terme municipal de València (tret del Parc Natural de l’Albufera, que ha quedat fora perquè té la seua pròpia idiosincràsia, ja que no és espai urbà). Una característica del volum que s’ha de remarcar és que en la fitxa de cada au, a més de la seua il·lustració, el lector disposa d’una fotografia documental de l’hàbitat en el qual s’ha detectat eixa espècie en concret.

La llengua principal del llibre és el valencià, el que comporta una eina de normalització per oferir a la ciutadania un llibre científic en la nostra llengua. També disposa de sengles apèndixs el text complet en castellà, i un amplíssim resum en anglés. 

Enrique Murgui és doctor en Biologia per la Universitat de València, i s’ha especialitzat en l’àmbit de l’ornitologia. El llibre té 121 il·lustracions de cadascun dels ocells, més la de coberta, que han estat realitzades per Lluís Sogorb, pintor i dibuixant especialista en la natura.

“Des de l’Ajuntament de València portem 7 anys oferint a la ciutadania publicacions de força interés a la nostra ciutat. En este cas, no hem volgut deixar d’abordar la realització d’este Atles de les Aus per tractar-se d’una investigació que pretén no només divulgar la realitat d’una important part de la fauna amb la qual compartim ciutat, sinó també conscienciar en la seua importància i en la seua protecció”, ha conclòs Glòria Tello. 

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.