AVA-ASAJA critica la discriminació arbitrària en els cítrics i caquis en la rebaixa de mòduls

El Govern atén les reivindicacions de AVA-ASAJA en reduir de manera generalitzada els mòduls a raïm, olivar, ametler, cereals, ramaderia i apicultura

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) critica que la rebaixa de mòduls publicada hui pel Govern

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) critica que la rebaixa de mòduls publicada hui pel Govern. “Persisteix un any més en la discriminació arbitrària i sense criteris objectius en cultius tan importants per a la Comunitat Valenciana. Com són els cítrics i els caquis, ja que a causa d’adversitats climàtiques generalitzades van patir la producció més curta de l’última dècada. A més d’afrontar extraordinaris costos de producció i problemes de plagues i malalties”. L’organització agrària havia sol·licitat una reducció de mòduls potent i àmplia per a tota la Comunitat Valenciana, però l’ordre ministerial estableix diferències entre termes municipals confrontants i, fins i tot, hi ha moltes localitats que tenen una rebaixa específica per a taronja però no per a mandarina, quan els efectes climàtics són els mateixos.

Per contra, l‘organització agrària valora que el Govern atenga les seues reivindicacions a l’hora de reduir de forma més generalitzada els mòduls en el raïm per a vi, l’olivar, l’ametler i els cereals, cultius tots ells extremadament afectats per la sequera, la pedra i les altes temperatures. Així mateix, l’ordre fixa una rebaixa global als ramaders i els apicultors, que també van patir alts costos de producció i escassetat de pastures.

En el cas del raïm, no obstant això, AVA-ASAJA puntualitza que mentre les províncies de València i Alacant sí que disposen d’una rebaixa suplementària en els mòduls de raïm per a vi amb DO i sense DO, la província de Castelló íntegrament es queda fora.

Reducció general

L’ordre estableix una reducció general del rendiment net del 15% a la qual podran acollir-se els agricultors i ramaders que tributen pel sistema de mòduls. L’ordre permet que enguany també els declarants en estimació objectiva agrària de l’IRPF puguen minorar el rendiment net previ un 35% per adquisició de gasoil agrícola, i un 15% per compra de fertilitzants.

A més, es mantenen les reduccions dels índexs correctors per pinsos adquirits a tercers i per cultius de regadiu que utilitzen energia elèctrica. Concretament s’estableix en un 0,5 l’índex aplicable a les activitats ramaderes que alimenten el bestiar amb pinsos i altres productes adquirits a tercers, sempre que representen més del 50% de l’import dels productes alimentosos consumits, i s’aplica tant als sectors ramaders intensius com a extensius. L’índex corrector per cultius en terres de regadiu que utilitzen energia elèctrica es redueix a 0,75.

Rebaixa de mòduls per a tots els termes de la Comunitat Valenciana:

CultivoMódulo rebajado
Frutos no cítricos: Cereza0,07
Frutos secos: Almendra0,18
Uva para vino con D.O.0,16 (excepto la provincia de Castellón)
Uva para vino sin D.O.0,13 (excepto la provincia de Castellón)
Apicultura0,13
Bovino de carne extensivo0,09
Bovino de cría extensivo0,18
Porcino de carne extensivo0,09
Porcino de cría extensivo0,18
Ovino y caprino de carne extensivo0,09
Cereales0,13
Leguminosas0,13
Frutos secos: Castaña0,05
Productos del olivo0,13

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.