Aguado denuncia la pèrdua de competitivitat i demana al Govern i a la UE els mateixos aranzels als productes americans com les ametlles i les nous
L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) adverteix que la imposició per part del Govern dels Estats Units d’aranzels del 20% als productes agraris de la Unió Europea “no és una bona notícia ni per a la Comunitat Valenciana ni per als Estats Units, ja que es traduirà en una pèrdua de competitivitat i en un augment dels preus dels aliments”.

Per a l’agricultura valenciana, afirma el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, “el mercat nord-americà era molt interessant fins que ens van tancar l’enviament de clementines, però des de llavors ha passat a ser un destí molt menor que la Unió Europea, on ara destaquen les vendes de vi, oli i hortalisses.
De totes maneres, no és positiu perdre competitivitat en un altre mercat internacional amb milions de consumidors després que el 2014 ja perdéssim el mercat rus”. A més, el sector agrari valencià pot patir “pèrdues indirectes si productes d’altres països que fins ara anaven als Estats Units es converteixen en una competència, en molts casos deslleial, per als productes valencians”.
AVA-ASAJA sol·licita al Govern espanyol i a la Unió Europea que “compensin degudament els sectors afectats com el sector agrari i no els deixin una altra vegada a l’estacada com va passar amb el veto rus o els aranzels de l’anterior legislatura de Trump”. Aguado defensa “la reciprocitat i, en aquest sentit, no entendre’iem una altra resposta per part dels nostres governants que respondre amb el mateix aranzel als productes agraris americans que venen ací, destinant aquesta major recaptació per compensar els sectors perjudicats”. L’organització subratlla les ametlles i nous que “inunden el nostre mercat i enfonsen els preus en origen”.
Obrir mercats
L’organització nacional ASAJA també demana no quedar-se només en la defensa, sinó també passar a l’acció: “És el moment d’obrir nous mercats i reforçar la nostra capacitat d’exportació en aquells destinacions on puguem créixer amb garanties. Per a això, és fonamental que la Unió Europea augmenti el pressupost destinat als programes de promoció agroalimentària, perquè si no podem vendre als Estats Units en igualtat de condicions, haurem de buscar alternatives que ens permetin seguir creixent i garantint la viabilitat del nostre sector”.
Amb tot, ASAJA es pregunta “per què sempre és el sector agroalimentari el que acaba pagant els efectes de decisions polítiques i comercials? Mentre es imposen aranzels als nostres productes agrícoles, permetent que el camp pateixi les conseqüències de disputes alienes, seguim depenent del gas rus sense que hi hagi una mesura similar que reparteixi els costos de la guerra d’Ucraïna de manera més equitativa.
Per què no es imposa un aranzel al gas rus perquè tots els ciutadans suporten les conseqüències de la guerra a Ucraïna? Si realment volem una política comercial coherent i justa, no podem carregar sempre les crisis sobre els mateixos sectors. És hora que els sacrificis siguin compartits i que les decisions estratègiques es prenguin amb un criteri d’equitat”.