AVA-ASAJA i ASOPROA demanen prioritzar al producte de proximitat després de tres alertes d’alvocats peruans

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i l’Associació de Productors d’Alvocat (ASOPROA) sol·liciten tant a les cadenes de la distribució alimentària com als propis consumidors que atorguen prioritat a l’alvocat de proximitat –actualment està de temporada la varietat Lamb Hass, la més cultivada en terres valencianes–, una reivindicació permanent que cobra especial força després de conéixer-se la detecció de tres alertes en el que portem d’any per excessius nivells de residus en lots d’alvocats procedents del Perú.

AVA-ASAJA i ASOPROA denuncien que “les importacions foranes d’alvocats estan desplaçant i deixant sense tot just buit de comercialització a la fruita europea que sí que compleix les màximes garanties de sostenibilitat i seguretat alimentària. Si volem lluitar contra el canvi climàtic, comencem per donar prioritat a aquells productes de proximitat que tenen una menor petjada de carboni, i ja després, com a complement, quan no hi haja suficient producció pròpia, apostar per altres procedències. El que no té sentit és substituir un alvocat recollit de l’arbre a la taula per un altre que acumula quaranta dies de viatge amb vaixell i a més, en alguns casos, infraccions de seguretat alimentària”.

Totes dues entitats constaten que el Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF) porta comptabilitzades tres intercepcions en 2022 d’enviaments d’alvocats originaris del Perú amb nivells de substàncies que superen els Límits Màxims de Residus (LMR) permesos a la Unió Europea. Fins i tot en algun cas es tracta d’alvocats ecològics, per la qual cosa la notificació aconsegueix la consideració de “greu”.

Per això, AVA-ASAJA i ASOPROA insisteixen a “cridar a la unitat de tot el sector –productors, comercialitzadors, distribuïdors i administracions– a fi d’impulsar una estratègia dirigida a diferenciar l’alvocat espanyol i europeu enfront de les importacions a l’alça que no ofereixen les mateixes garanties als consumidors, encara que siguen un excel·lent negoci per als importadors”.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.