AVA-ASAJA: L’escassetat a mínims històrics de fruita d’os ha de traduir-se en una alça de preus

Les estimacions d’una disminució del 60% de fruites en la C. Valenciana per les pluges i l’abandó de camps se suma als minvaments a Espanya, França i Turquia

La Comunitat Valenciana comença de manera generalitzada larecol·lecció de les varietats primerenques de les fruites d’os (bresquilla, nectarina, cirera, pruna i albercoc) amb unes perspectives de producció alarmants. Segons les estimacions de l‘Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), la collita autonòmica pateix un minvament del 60% a causa del continuat abandó d’explotacions i pels devastadors danys ocasionats per les adversitats climàtiques, sobretot les pluges acumulades en els mesos de març i abril coincidint amb les fases de floració i brotada dels fruits. Tal és la gravetat que hi ha camps que no recolliran cap fruita, sent els casos d’afecció més significatius la cirera a les comarques centrals i l’albercoc i el paraguaià a la Ribera.

Aquest important descens d’aforament en terres valencianes se suma a l’escassetat a mínims històrics de fruita d’os en la resta de regions espanyoles, així com en altres països mediterranis com França i Turquia, degut en aquest cas a l’efecte de l’onada de fred àrtic a inicis de la primavera. Cal destacar la pèrdua de fins al 80% de la collita en zones de Catalunya, Aragó i Múrcia, les principals àrees productores del país.

En aquest escenari de precària oferta, AVA-ASAJA constata un major interés comercial respecte a campanyes anteriors cap a fruites de qualitat amb destinació als mercats de la Unió Europea i subratlla que ha de traduir-se en una alça dels preus en origen que compense aqueix enfonsament de producció comercialitzada.

El responsable de fruita d’os de AVA-ASAJA, José Luis Sanz, confirma que “els preus oferits als agricultors per les varietats primerenques són més alts per calibre. El problema és que no tenim ni la meitat de la collita habitual per culpa de les pluges, del fred i del vent. El mercat haurà d’entendre que aquesta campanya ve molt curta i si vol el poc que hi ha en el camp haurà de pagar un preu digne”.

Abandó de camps

Sanz demana a la gran distribució que atorgue màxima prioritat a la fruita d’os de proximitat perquè “si la rendibilitat del cultiu es manté en números rojos com està succeint des de fa anys, l’abandó de camps continuarà augmentant i la fruita d’os podria acabar desapareixent de l’agricultura valenciana més prompte que tard”. Un estudi de AVA-ASAJA a partir de dades del Ministeri d’Agricultura revela que la superfície dedicada a les fruites d’os ha caigut un 21% en la Comunitat Valenciana durant l’última dècada, passant de 14.933 hectàrees en 2012 a 11.782 hectàrees en 2021. La tendència a nivell nacional reflecteix un descens menys acusat, del 10%, en disminuir de 148.302 hectàrees en 2012 a 133.410 en 2021.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, adverteix que “només uns preus més elevats poden compensar lleugerament la disminució de quilos, perquè si no suposaria una autèntica ruïna per als agricultors. Encara així, hi haurà molts que no tenen contractat el segur i perdran la collita de tot un any. Les empreses de la distribució han de comprendre la realitat del camp i han de saber que l’estabilitat de la cadena agroalimentària depén de l’estabilitat dels productors. Amb les seues pràctiques abusives estan trencant la cadena i això només pot portar per al país una pèrdua econòmica, social i mediambiental”.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.