Ava Asaja presenta el seu balanç agrari anual

La Asociació Valenciana d’Agricultors i Ramaders, AVA Asaja, ha presentat el seu balanç agrari anual. Que deixa enrere un 2023 amb unes pèrdues globals d’uns 400 milions d’euros.

Una situació menys negativa que l’any precedent però molt preocupant.

El president de l’organització, Cristóbal Aguado, ha començat la roda de premsa reivindicant les noves retallades de garanties i riscos coberts en el segur agrari de les explotacions citrícoles i ha demanat al Govern que es pose al costat dels llauradors 

Ha continuat amb els alts costos de producció. Que lluny de donar un respir al sector, cada vegada han de soportar nous increments, com el nou aument del SMI.

I ha aprofitat per a recordar que una pujada del preu en origen no és sinònim de un aument de rentabilitat.

En matèria fitosanitari, el president de AVA s’ha mostrat alarmat amb la detecció del vector asiàtic del HLB a Chipre. A més del risc de que la plaga no trige molt a arribar a la península

També ha destacat les interceptacions de plagues com la taca negra i la falsa polilla a cítrics importats de tercers paísos degut a la mala praxi del tractament en fred i la pràctica absencia de controls per part de les autoritats europees.

Com a contrapunt positiu, ha destacat la menor afecció del cotonet gràcies al treball d’investigació i al bon fer del llauradors.

Respecte a la nova PAC, Aguado s’ha mostrat contrari a moltes de les noves iniciatives.

Aguado ha posat énfasi en el preocupant abandonament de terres i l’ha filat amb la promoció dels nostres productes, perquè el consumidor ha de reconeixer les cualitats dels cítrics europeos.

El president del sindicat també ha tractat altres temes d’actualitat com el conflicte al mar roig, la falta de relleu generacional i la nova llei de l’hora, però ha concluit i ha destacat el problema de la climatología.

Una sequera que, d’allargar-se, podría fer el 2024 un any molt complicat per al sector agrari valencià.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.