AVA-ASAJA respon al Govern que “no sobra regadiu sinó polítics que no solucionen els problemes”

Aguado : “No hauríem arribat a aquesta situació tan greu si l’Administració haguera previngut i pres mesures estructurals com a embassaments o transvasaments”

Les declaracions del secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, advocant per disminuir la superfície de regadiu per a fer front a la sequera han alçat butllofes en el sector agrari. L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) respon al Govern que “no sobren regadius sinó polítics que no solucionen els problemes i tan sols es limiten a tractar de destruir a les persones que pateixen aqueixos problemes”.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, afirma que “el plantejament de Morán és comparable al de ‘a mort el gos es va acabar la ràbia’. Sens dubte, no hauríem arribat a aquesta situació tan greu de carestia d’aigua si l’Administració haguera fet el treball pel qual cobra dels ciutadans, és a dir, si haguera previngut i pres mesures estructurals. En els últims anys l’executiu no ha construït cap embassament nou i ha demonitzat els transvasaments, actuacions que, a la vista de les actuals restriccions, per poc que s’hagueren avançat pal·liarien els efectes del canvi climàtic”.

Segons el dirigent agrari, les paraules de Morán “demostren una posició d’ecologisme radical que no sé si és progressista. Si apostaren per un ecologisme raonable, s’adonarien de l’important que és que hi haja cultius capaços de preservar el territori, frenar l’erosió i la desertificació, previndre els incendis, generar riquesa i fixar població en les àrees rurals”.

AVA-ASAJA estén les seues crítiques a altres governs europeus que tampoc han mostrat una previsió davant el canvi climàtic: “A Europa ja estan començant a patir els estralls de la falta de pluges i els polítics hauran d’anar pensant a fer infraestructures hídriques. De la mateixa manera que no han dubtat a posar en marxa un gasoducte entre Portugal i Alemanya, de la mateixa manera que hi ha carreteres i vies ferroviàries que uneixen països, també haurien de projectar autopistes de l’aigua”.

Aigualit així mateix rebutja “l’absurd que resulta que, amb una estricta normativa sobre cabals ecològics, alguns polítics encara pretenguen canviar les normes per a tirar més aigua a la mar i proposar tan bon punt la traguem per a dessalar-la. És preferible un cabal ecològic raonable que permeta emmagatzemar quanta més aigua millor en els embassaments”.

Finalment, el president de AVA-ASAJA corregeix a Morán perquè “el regadiu no utilitza més del 80% de la totalitat de l’aigua, com ha dit, sinó que en moltes comunitats autònomes que han fet un gran esforç a modernitzar els regadius, com la Comunitat Valenciana, el percentatge de l’aigua emprada està ja bastant per davall del 70%. Als agricultors valencians no ens pot donar lliçons d’ús racional de l’aigua un polític que ni ha previngut ni ha gestionat els problemes que tenia la responsabilitat d’afrontar. Si no vol o no pot fer-ho, que es vaja i deixe el seient a altres persones més qualificades”.

Comenta la notícia