AVA-ASAJA urgeix a les administracions a “ser serioses” i acabar la modernització de regadius per a l’Albufera

Aguado: “Abans que inventar-se despeses prescindibles, cal prioritzar els fons a inversions amb un retorn econòmic, social i ambiental com la gestió de l’aigua”

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) urgeix a les administracions nacional i autonòmica a “ser serioses, fer les coses ben fetes i complir les seues promeses” per a acabar “en els pròxims dos o tres anys com a màxim” les obres pendents de modernització de regadius de tot l’àrea regable de la Séquia Real del Xúquer (ARJ).

Aquesta reivindicació històrica de AVA-ASAJA cobra especial actualitat ara que, segons el Pla Hidrològic de conca de la demarcació del Xúquer aprovat pel consell de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), estableix un cabal fix de 60 hectòmetres cúbics d’aigua cada any al llac de l’Albufera que dependrà en la seua major part precisament dels recursos hídrics que s’estalvien amb la modernització de regadius.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, subratlla que “és moment de serietat i de començar a actuar amb rigor. Abans que fer voreres o inventar-se viatges o altres despeses prescindibles que únicament responen a criteris polítics i ideològics, cal prioritzar els fons públics a inversions que de veritat tenen un retorn econòmic, social i mediambiental com és el cas de la gestió de l’aigua necessària per a preservar el parc natural de l’Albufera. Si tots volem salvar l’Albufera, caldrà demostrar-ho amb fets i no sols amb paraules”.

Aguado enlletgeix a les administracions que “aquesta modernització de regadius ja hauria d’estar finalitzada en 2009, tal com es va comprometre el Govern central en el conveni d’Alarcón, pel qual els regants que havien finançat la construcció de la presa la cedien a l’Estat a canvi que aquest pagara la modernització de regadius. Doncs bé, malgrat l’acord d’Alarcón, a pesar que les obres van ser declarades de caràcter prioritari, en ple 2022 encara falten dues terceres parts de sectors de la ARJ per finalitzar la instal·lació del reg per degoteig”.

Comenta la notícia