La Ribera registra una demora mitjana per a consulta amb l’especialista de 15 dies durant el primer trimestre de l’any
El centre d’Alzira ha realitzat 2.473 consultes diàries. La demora mitjana per a l’especialista en la resta d’hospitals públics de la Comunitat és de 45 dies.
La demora quirúrgica mitjana s’ha situat en 48 dies, enfront dels 120 dies de demora mitjana de la resta d’hospitals de la Comunitat Valenciana, segons les últimes dades oficials de l’informe d’activitat de la Conselleria de Sanitat.
Alzira (18.04.16).- El Departament de Salut de La Ribera ha tancat el primer trimestre de l’any amb una demora mitjana per a obtindre una primera consulta amb l’especialista de 15 dies, 4 dies menys que durant el mateix període que l’any passat, segons les dades oficials de l’informe d’activitat de la Conselleria de Sanitat.
Així, entre gener i març del 2016, el Departament de Salut ha atés un total de 150.866 consultes d’Atenció Especialitzada, la qual cosa ha suposat una mitjana de 2.473 consultes diàries.
Cal destacar l’escassa demora que han registrat, durant este primer trimestre, especialitats com a Cardiologia Infantil (1 dia), Cirurgia Toràcica (2 dies), Nefrologia (3 dies), Cirurgia Cardíaca (3 dies), Oncologia (5 dies), Pneumologia (5,6 dies), Ginecologia (6 dies) o Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica (10 dies), entre altres.
Segons ha destacat el director de Continuïtat Assistencial del Departament de Salut de La Ribera, Dr. Vicente Palop, “el manteniment d’esta demora mitjana ha estat possible pel treball i la dedicació per part dels nostres professionals i pel nostre model de gestió assistencial, que introduïx ferramentes en el sistema sanitari públic que permet una precisa planificació de l’activitat, una excel·lent coordinació entre nivells assistencials i una completa cartera de servicis”.
“Això repercutix directament en benefici del pacient de La Ribera, que obté una resposta àgil als seus problemes de salut, amb menys demores i esperes”, hi ha assenyalat el Dr. Palop.
Intervencions quirúrgiques
Així mateix, l’Hospital Universitari de La Ribera ha realitzat, entre gener i març d’enguany, més de 8.000 intervencions quirúrgiques, amb una demora mitjana de 48 dies, 1 dia menys que durant el primer trimestre de 2015.
D’esta manera, els pacients de La Ribera han esperat una mitjana de 72 dies menys que la resta de pacients de la Comunitat Valenciana, on, segons les últimes dades facilitades per la Conselleria de Sanitat, la demora quirúrgica mitjana es troba en 120 dies en la resta de centres públics.
Des de la seua obertura, La Ribera ha complit amb el seu compromís de mantindre la demora quirúrgica mitjana per davall dels 90 dies, de manera que cap dels seus pacients ha hagut de ser remés l’anomenat Pla de Xoc de la Conselleria de Sanitat en centres privats. És a dir, l’Hospital de La Ribera no ha tingut mai llesta d’espera no estructural (llista B generada pel Pla de Xoc).
Especialitats quirúrgiques com a Dermatologia, Cirurgia Cardiovascular, Cirurgia Toràcica i Neurocirurgia han tingut demores quirúrgiques mitjanes encara inferiors en el primer trimestre de 2016, amb 5, 27, 29 i 38 dies, respectivament.
Urgències ateses
Pel que es referix a les urgències, l’Hospital d’Alzira ha atés prop de 32.000 urgències en el primer trimestre de 2016, un 9,30% més que durant el mateix període de l’any anterior. Només el 13,04% de les urgències ateses han requerit ingrés hospitalari.
Control públic
Estos són només algunes de les dades dels informes oficials d’activitat. Cal recordar que els Acords de Gestió de la Conselleria de Sanitat avaluen periòdicament més de 30 indicadors assistencials i de qualitat de tots els departaments públics de salut, i són una eficaç ferramenta per a controlar, comparar i avaluar la Sanitat pública valenciana, de gestió directa i concessions.
Des de la seua obertura en 1999, l’hospital i els centres de salut de La Ribera s’han sotmés a nombroses auditories assistencials i econòmiques per part d’organismes públics i privats, així com a processos de certificacions oficials de qualitat, els resultats dels quals estan en poder de la Conselleria de Sanitat.