Centres, Serveis i Unitats del Sistema Nacional de Salut (CSUR)

Dues unitats d’Oftalmologia de La Fe obtenen l’acreditació com a referents nacionals

La Fe ha obtingut la designació com a centre de referència dins del Sistema Nacional de Salut (CSUR) en les unitats de Tumors Intraoculars de l’adult i Tumors orbitaris de l’adult

Aquesta acreditació té com a objectiu garantir l’equitat en l’accés a una atenció de qualitat, segura i eficient per als pacients

Les Unitats de Tumors Intraoculars de l’adult i la de Tumors orbitaris de l’adult, totes dues del Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València han obtingut l’acreditació com a unitats de referència dins del Sistema Nacional de Salut (CSUR) concedides pel Ministeri de Sanitat.

Cal destacar que l’acreditació d’aquestes unitats dins del Sistema Nacional de Salut té com a objectiu garantir l’equitat en l’accés a una atenció de qualitat, segura i eficient a les persones amb patologies que, per les seues característiques, presenten molt baixa prevalença i requereixen comptes amb elevat nivell d’especialització i per això, és necessari concentrar els casos en determinats centres.

Les bases i el procediment per a l’acreditació es regulen per Reial decret i a través d’un Comité de Designació format per representants ministerials i autonòmics.

Unitat de Tumors Intraoculars de l’Adult

La Unitat de Tumors Intraoculars de l’Adult, és una unitat multidisciplinària, integrada per membres dels serveis d’Oftalmologia de la Secció de Retina, Oncologia Radioteràpica, Protecció Radiològica, Oncologia Mèdica i Diagnòstic per la imatge, que posa al pacient en el centre de l’actuació per a la resolució del seu problema oncològic.

La unitat atén al voltant de 50 nous casos per any entre pacients adults i pediàtrics i, actualment, la componen tres especialistes en oftalmologia, tres radioterapéutas i tres especialistes en radiofísica.

Només existeixen altres quatre unitats d’aquestes característiques a Espanya degut d’una banda a la baixa freqüència d’aquestes malalties i per una altra, per la complexitat dels tractaments realitzats. Actualment, explica el doctor Rafael Martínez-Costa, coordinador de la unitat “l’Hospital la Fe és el centre nacional amb major experiència en el tractament de radiocirugía estereotàctica (SBRT) per a tumors de gran grandària”.

La Unitat de Tumors Intraoculars de l’Adult va iniciar la seua marxa en 2006 de la mà d’Alejandro Tormo i Jose Pérez Calatayud, especialistes en Radioteràpia i Radiofísica i Rafael Martínez-Costa, especialista en Oftalmologia.

Unitat de Tumors Orbitaris de l’Adult

La Unitat de Tumors Orbitaris de l’Adult centralitza l’atenció especialitzada de patologia complexa, greu i poc freqüent de l’òrbita com són els Tumors.

Aquesta unitat realitza una mitjana de 45 cirurgies orbitàries a l’any. El 80% dels pacients assistits són remesos des d’altres departaments de salut.

La Unitat compta amb dos oftalmòlegs responsables de la Cirurgia dels Tumors Orbitaris amb formació específica i acreditada, el doctor Enrique España, coordinador de la Unitat, i la doctora Marta Pérez López. Està integrada, a més, per dos oftalmòlegs que participen en el diagnòstic, tractament i seguiment de pacients amb patologia tumoral i un equip multidisciplinari format per professionals de serveis col·laboradors com a Cirurgia Plàstica, Radiologia, Dermatologia, Oncologia, Otorrinolariongología que componen el Comité de Tumors de Cap i Coll.

Segons ressalta el doctor Enrique España, coordinador de la unitat “La taxa de satisfacció dels pacients pel tracte rebut pels professionals de la unitat i durant el procés d’hospitalització és del 98%. De fet, el 100% dels pacients atesos tornarien a triar el mateix equip mèdic per al tractament de la seua patologia”.

Els membres de la Unitat de Tumors Orbitaris formen part de Grups Internacionals de tractament de patologia orbitària i realitzen activitat investigadora activa.

Unitats de Referència Nacional en La Fe
Amb aquestes acreditacions, l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe suma un total de 22 unitats de referència nacional per al Sistema Nacional de Salut (CSUR SNS) des que en 2008 el Ministeri de Sanitat decidira crear aquesta catalogació dels serveis sanitaris nacionals.

Així, La Fe és referència també en l’atenció a Trasplantament Renal Pediàtric, Trasplantament Pulmonar Adult/a; Trasplantament Cardiopulmonar Adults/as; Trasplantament Progenitors Hematopoètics Al·logènic Infantil; Atàxies i Paraplegies Hereditàries; Epilèpsia Refractària; Esclerosi Múltiple; Neurocirurgia Pediàtrica Complexa; Atenció a la Patologia Vascular Raquimedul·lar; Malalties Metabòliques Congènites Infantils; Malalties rares que cursen amb trastorns del moviment (sol adults); Sarcomes en la Infància; Malalties neuromusculars rares (adults/as i pediàtrics); Tumors renals amb afectació vascular; Neuroblastoma infantil; Cirurgia trastorns del moviment; Sarcomes i altres tumors musculoesquelètics de l’adult/a; Cremats Crítics; Tractament d’Infeccions Osteoarticulars Resistents (SÈPSIES) i Assistència Integral de l’Adult amb cardiopatia congènites.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.