Compromís per Meliana demana l’aplicació de la taxa reduïda del fem per al 2024 

El Grup Municipal de Compromís per Meliana ha presentat un escrit de reclamació, dins del període d’exposició pública.

Contra l’aprovació inicial aprovada en el ple setembre pel nou govern del Partit Popular. De modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per la gestió dels residus urbans, en què ajorna l’aplicació de la taxa reduïda fins al 2025.

Contràriament a la seua aplicació en el 2024 tal com havia quedat definitivament aprovat el passat 19 de juny i que l’Ajuntament ja havia anunciat.

La taxa reduïda té la finalitat de generar un benefici fiscal a aquelles persones o activitats comercials que, amb l’ús del nou servei de recollida implantat a Meliana amb el sistema porta a porta, estan complint la normativa vigent i contribuint a la separació efectiva dels residus i a la sostenibilitat.

Com explica l’exregidora de Medi Ambient i portaveu adjunta de Compromís, Rosa Peris:En la reclamació extensa i documentada que hem presentat, queda ben clar que no hi ha cap motiu legal o tècnic objectiu per a retardar l’aplicació de la taxa reduïda del fem a qui realment està separant d’una manera efectiva els residus des del seu domicili mateix.

El retard que pretén ara el Partit Popular fins al 2025 només es pot entendre com una evident penalització per a qui està fent ús del nou sistema de recollida porta a porta. I això és del tot injustificable i es fa en contra de la normativa vigent”. El nou sistema de recollida de residus porta a porta es va posar en funcionament a Meliana el 28 de novembre passat i ha permés passar de l’11% al 51% de recollida separada.

Això ha situat Meliana com el municipi que millor separa els residus en origen de tota l’àrea metropolitana de València i que menys tones de residus envia als abocadors. Així, hi participen de manera habitual uns 2.000 domicilis, que serien els beneficiaris potencials de la taxa reduïda.    

Davant d’aquestes dades positives, incideix l’edil: “El govern anterior de Compromís, en compliment de la normativa vigent, vam modificar l’ordenança de la recollida del fem per a introduir una taxa reduïda per a aquells domicilis participants actius del servei de recollida porta a porta, que suposa una reducció entre el 15% i el 20% respecte de la taxa aplicada en 2023.

Una reducció que l’Ajuntament ja havia anunciat a la ciutadania per al 2024”. Aquesta reducció donaria compliment al manament de la legislació recent, europea, estatal i autonòmica. Una legislació que determina que les administracions establiran mesures econòmiques, financeres i fiscals per a fomentar la prevenció de la generació de residus, la reutilització i reparació, implantar la recollida separada o millorar la gestió dels residus, entre altres.

Com és el cas de l’Ajuntament de Meliana. La taxa reduïda suposaria que els domicilis particulars pagarien 38,4 € en lloc dels 48 € actuals; els bars i restaurants 304,7 en lloc de 358,5 €; les cafeteries, 251 € en lloc de 295 €; o les activitats del polígon, 318 € en lloc de 375 €. 

Els dos arguments utilitzats pel regidor d’Hisenda, el popular Pedro Cuesta, per a retardar l’entrada en vigir de la reducció fins al 2025 no se sostenen ja que, com incideix la responsable valencianista: “El sistema de recollida porta a porta implantat a Meliana no genera cap desigualtat perquè s’ofereix a tot el terme, a tots els nuclis urbans i a tots els domicilis”.

Tampoc es pot adduir ara un problema administratiu, ja que el volum dels possibles beneficiaris ja estava identificat al més de juliol, dalt o baix els mateixos que van rebre els bons comercials FemBons, uns 2.000.

D’aquests, en setembre més de 1.600 ja reunien els requisits per a ser beneficiaris de la taxa reduïda, que podrien arribar als 2.000 dins del termini fixat, fins al 31 d’octubre. Una data en què, almenys, s’han d’haver registrat 25 lectures de recollida dels poals del fem identificats i singularitzats per cada un dels domicilis. Per tant, temps més que suficient per a introduir les modificacions pertinents en el padró de la taxa del fem.

Finalment, Peris conclou: “L’Ajuntament ha seguit un procés llarg, molt documentat i amb tots els passos legals necessaris per a complir la legislació vigent en matèria de residus, també pel que fa als beneficis fiscals, que ara el PP vol modificar per la porta de darrere i en contra dels veïns i les veïnes de Meliana”. Tot això queda ben documentat en la reclamació presentada per Compromís.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.