Dia Nacional de l’Epilèpsia

L’Hospital La Fe atén anualment 2.000 pacients amb epilèpsia

Cada any prop de 60 pacients requereixen de procediments quirúrgics per a controlar les seues crisis epilèptiques

La Unitat d’Epilèpsia Refractària de la Fe és referència en el Sistema Nacional de Salut (CSUR) des de 2010

La Unitat d’Epilèpsia Refractària de l’Hospital Universitari i Politècnica La Fe atén cada any a aproximadament 2.000 pacients, dels quals prop de 60 requereixen de procediments quirúrgics, degut fonamentalment al fet que les crisis epilèptiques no es poden controlar amb la medicació o altres tractaments. Del total de cirurgies que realitza aquesta Unitat, un 20% són a pacients pediàtrics.

La Unitat d’Epilèpsia Refractària de la Fe, que és unitat de referència en el Sistema Nacional de Salut (CSUR) des de 2010, realitza tot tipus d’intervencions quirúrgiques, amb alt grau de complexitat, que contribueixen a consolidar el programa de la Fe com un dels més capdavanters a Espanya.

La meitat dels pacients que atén l’any la Unitat de l’Hospital La Fe procedeixen d’altres comunitats autònomes. En ella, s’atén tant patologia d’adult com de xiquet, sent dels pocs centres d’Espanya a intervindre a pacients pediàtrics.

En els últims anys, la Unitat ha expandit el seu programa de cirurgia mínimament invasiva. El cap d’aquesta Unitat, el doctor Vicente Villanueva destaca que segons les dades de l’últim any “l’ús de termolesión per radiofreqüència amb elèctrodes intracerebrals guiada amb SEEG, s’ha imposat com una de les principals opcions de tractament quirúrgic mínimament invasiu per a pacients amb epilèpsia focal”. Així, “prop de 25 pacients s’han beneficiat d’aquest procediment amb un resultat satisfactori en les seues crisis, transcorregut un any i sense presentar seqüeles”, afig.

“Es tracta de la implantació d’elèctrodes en la profunditat del cervell que permeten delimitar la zona epileptógena i mitjançant l’aplicació d’energia tèrmica, es pot produir una xicoteta lesió en la zona seleccionada i així impedir la generació de les crisis”, explica el doctor Antonio Joaquín Gutiérrez, cap de la Unitat de Neurocirurgia Funcional que al costat de la doctora Rebeca Conde, són els especialistes en Neurocirurgia encarregats de les cirurgies d’epilèpsia.

D’altra banda, la Unitat duu a terme estudis pioners amb fàrmacs en desenvolupament per a l’epilèpsia refractària i participa en diversos estudis amb biomarcadores que afecten el rendiment cognitiu en pacients amb epilèpsia.

Aquesta Unitat compta amb un equip multidisciplinari integrat per professionals de Neurologia, Neuropediatria, Neurocirurgia, Neurofisiologia, Radiologia, Medicina Nuclear, Psicologia, Psiquiatria, Anestèsia i Anatomia Patològica. En menor mesura intervenen també Farmàcia, Endocrinologia i Rehabilitació.

La Unitat d’Epilèpsia Refractària de l’Hospital La Fe és membre fundador de la Xarxa Europea d’Epilèpsia, ERN EpiCARE, des de l’any 2017. Aquesta xarxa reuneix els centres més altament especialitzats, un total de 38, en 26 països europeus amb experiència en epilèpsies rares i complexes.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia