Drons socials construïts per joves estudiants aterren a l’IES Pere d’Esplugues

El projecte educatiu la Fira Aèria es desenvolupa enguany per primera vegada a l’Institut de la Pobla Llarga i acabarà a maig amb un gran esdeveniment en la Universitat de València. 

La regidoria d’Educació de la Pobla Llarga i El Caleidoscopio, empresa emergent de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, donen el tret d’eixida a la V edició de la Fira Aèria, un projecte d’innovació educativa, l’objectiu del qual és que joves d’entre 12 i 18 anys aprenguen a construir drons amb un fi social o mediambiental d’impacte positiu per al seu entorn. En el projecte hi participen els estudiants de l’IES Pere d’Esplugues. 

La Fira Aèria és una proposta que busca fomentar vocacions tecnològiques, així com l’empoderament tecnològic de joves estudiants d’ESO i Batxillerat mitjançant la construcció d’un dron i la reflexió sobre la tecnologia en el seu conjunt, com una eina potent per a millorar l’entorn humà, i no únicament com un objecte de consum. També busca imaginar el futur aeri mitjançant l’ampliació de coneixements i habilitats en un espai d’aprenentatge i creació inclusiu i cooperatiu per a adolescents. 

La primera etapa del projecte, que inclou la formació del professorat inscrit de l’IES Pere d’Esplugues, desenvolupada en l’IES Bernat Guinovart d’Algemesí, ja està en marxa i finalitzarà al gener de 2020. 

Una vegada finalitzat el procés de formació, el personal docent implicat s’encarregarà de guiar l’alumnat en el desenvolupament d’un projecte. Seran els docents els que formen els seus estudiants i junts construïsquen un dron, que haurà de realitzar activitats de benefici comú per a l’entorn local. 

Aquest projecte serveix també per a bastir ponts i estimular la comunicació entre l’Administració pública, la comunitat escolar, els centres d’innovació, les universitats i els diversos agents socials implicats en les problemàtiques que pretenen resoldre’s amb els drons dissenyats, i permetrà generar xarxes d’innovació educativa a nivell local i provincial. 

Com a colofó, a maig es convocaran tots els centres participants per a presentar els treballs en la Fira Aèria, un esdeveniment que tindrà lloc a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València. 

Ací els participants hauran de dissenyar i construir els estands on mostrar les bondats socials i artístiques dels seus artefactes voladors a la resta de participants, i realitzar una ponència per a explicar com han gestionat el projecte i en què consisteix. L’esdeveniment finalitzarà amb una exhibició de vol de tots els drons presentats en la fira. 

L’esdeveniment pretén anar més enllà i convertir-se en un lloc de trobada i sinergies. Al costat del centre de Sueca es mostraran els drons de la resta de centres de la província de València que també participen en la Fira Aèria. La trobada coincidirà amb l’esdeveniment d’altres grans projectes que s’estan desenvolupant a la Comunitat Valenciana. Així, a l’Escola d’Enginyeria podrem veure les presentacions i curtmetratges d’animació creats dins del projecte MOMO, que uneix impressió 3D, electrònica digital i stop-motion, així com els curtmetratges del concurs Programa la teua obra, que uneix robots actors i cinema. Dos projectes que també desenvolupa El Caleidoscopio. 

En aquest curs, els dos projectes compten amb la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, el Servei de Formació de Professorat de la Conselleria d’Educació (CEFIRE), el de la Comunitat de Madrid (CTIF) i un total de 70 ajuntaments. A més, en el projecte hi participen també més de 1.500 estudiants de Primària, ESO i Batxillerat i 90 centres educatius de les províncies de València i Alacant i de la Comunitat de Madrid.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.