El 8M recobra el pols a Xirivella després de dos anys de pandèmia

El consistori ha organitzat una àmplia programació per a celebrar el Dia Internacional de la Dona

La Casa de la Dona de Xirivella ha acollit aquest dilluns la presentació del programa d’actes amb motiu del 8M Dia Internacional de la Dona. La celebració del 8M torna a Xirivella després de l’aturada obligada per la pandèmia i el fa carregada d’actes.

Exposicions, conferències, música, activitats per a joves, tallers, pel·lícules, teatre… sense perdre el caràcter reivindicatiu de la manifestació del Dia Internacional de la Dona, que a Xirivella serà el dia 7 per a sumar-se l’endemà a la gran manifestació organitzada a València. Una programació en la qual participen diferents col·lectius de la ciutat, involucrant a persones de totes les edats en la defensa de la igualtat i el reconeixement de la dona.


En la roda de premsa, Michel Montaner, alcalde de la localitat, ha reivindicat el caràcter pioner de Xirivella en matèria d’igualtat: “Ací ens vam adonar fa molt temps que el feminisme no era ni una actitud estètica ni un posicionament polític. La igualtat, i el feminisme que la defensa i la consolida, és una necessitat social i un acte de justícia”.

Montaner també ha destacat la importància de continuar defensant aquests valors hui dia “quan hi ha qui pretén posar en dubte aqueix esforç. De fet, no falta qui afirme que tot respon a un interés electoral, a quiosquets ideològics. És en llocs com aquest, una Casa de la Dona, on es coneix veritablement fins a quin punt són importants les mesures de suport a les dones. Una labor moltes vegades silenciosa que aconsegueix salvar vides i reconstruir-les després”.


Precisament enguany la Casa de la Dona compleix deu anys, una dècada “de treball col·lectiu en pro de la igualtat d’oportunitats”, ha destacat Paqui Martínez, regidora d’Igualtat. “En aquests anys hem afermat la cultura d’igualtat en el nostre municipi, però encara hi ha barreres que hem de traspassar.

Les dones seguim sense tindre suficient representació en la vida pública i la presa de decisions, patim una discriminació salarial de gènere, som víctimes de la violència masclista una violació greu dels drets humans. Les dones desitgem i mereixem un futur igualitari”, ha conclòs.


També han pres la paraula els diferents col·lectius feministes de Xirivella, que han fet una crida a la participació en totes les activitats. El col·lectiu feminista Victoria Sau, Associació de mestresses de casa i consumidors Tyrius de Xirivella, Dons de Xirivella en Acció i Associació Espai Violeta han destacat la gran trajectòria de la ciutat en la lluita pels drets de les dones i han situat a la localitat al capdavant del moviment feminista.

PROGRAMACIÓ 8M DIA INTERNACIONAL DE LA DONA A XIRIVELLA
DEL DIVENDRES 25 DE FEBRER Al 25 DE MARÇ
Exposició “Marea de frases violetes”, a càrrec de Dons de Xirivella en Acció, en el Centre Jove.
DEL DIMARTS 1 DE MARÇ Al DIMECRES 9 DE MARÇ
19.00 h Inauguració de l’exposició de treballs realitzats per les associacions de mestresses de casa Tyrius i Aitana, a la Casa de Cultura.
DIJOUS 3 DE MARÇ
19.00 h Escola de feminisme: Esther Calderón, de la HOAC. “La dona a l’església”, a la Casa de la Dona. Entrada lliure fins a omplir l’aforament.
DIVENDRES 4 DE MARÇ
17.00 h a 21.00 h “MISTERY BOX: MÚSICA I DONES EN LA HISTÒRIA” Joc de proves i estratègia, ambientat en la història de les dones en la música. Grups de 2 a 6 persones. Inscripció prèvia en el Centre Jove. Activitat gratuïta.
22.00 h Concert de la banda del CIM, en el teatre auditori del Cercle Instructiu Musical. Entrada lliure fins a omplir l’aforament.
DIUMENGE 6 DE MARÇ
Mesa reivindicativa d’associacions feministes en el mercat de l’av. de la Constitució
DILLUNS 7 DE MARÇ
19.00 h Manifestació a Xirivella amb motiu del Dia Internacional de les Dones, eixida de la pl. d’Espanya fins a pl. de la Concòrdia.
DIMARTS 8 DE MARÇ
12.00 h Lectura de Manifest en plaça de l’Ajuntament amb acte reivindicatiu dels centres educatius.
19.00 h Manifestació a València amb motiu del Dia Internacional de les Dones
DIJOUS 10 DE MARÇ
21.00 h Sopar de dijous, a la Casa de Cultura, acompanyat de l’espectacle de la monologuista Carol Tomás (No hi haurà sopar per motius sanitaris).
DIVENDRES 11 DE MARÇ
18.30 h Presentació del llibre Mor una dona, de Juana Gallego, a càrrec de Dones de Xirivella en Acció, en el Centre Jove.
DISSABTE 12 DE MARÇ
18.00 h Projecció pel·lícula Crònica d’una tempesta, amb posterior col·loqui amb la seua directora Mariana Barassi, en el Teatre Auditori Municipal. Entrada gratuïta amb invitació (recollir a la Casa de la Dona i a la Casa de Cultura).
DIMECRES 23 DE MARÇ
19.00 h Xarrada: “La resposta judicial davant la violència cap a les dones”, a càrrec del magistrat Joaquim Bosch, en el Centre Jove. Entrada lliure fins a omplir l’aforament.
DIJOUS 24 DE MARÇ
18.00 h: Xarrada: “Mutilació genital femenina i la violència de gènere”, a càrrec d’Associació de Dones Africanes unides a València (AMAUV), a Casa de la Dona. Entrada lliure fins a omplir l’aforament.
DIMECRES 6 D’ABRIL
18.00 h Representació teatral Chusgat de pau, a càrrec d’actrius de l’associació de mestresses de casa Tyrius, al Teatre Auditori de Xirivella. Donatiu: 3 euros a benefici de l’Associació Valenciana Contra el Càncer.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia