El Consorci de Museus celebra el Dia Internacional dels Museus

El Consorci de Museus celebra el Dia Internacional dels Museus amb propostes culturals en tota la província de València

Dues exposicions a Alzira, un programa complet en el Centre del Carme i la mostra de José Aparicio en el Museu de Belles arts

El ‘Espai de Telles’ de Gandia inaugura la seua nova seu a la Biblioteca Central i ofereix un espai permanent d’experimentació per als més xicotets

El Consorci de Museus celebra aquest dimecres, 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus i, amb el lema ‘el poder dels museus’, ofereix una variada programació que s’articula en tota la província de València i està oberta a tots els públics, amb exposicions a València i Alzira, activitats, un festival de música i ‘performance’ en femení i un nou espai per a bebés a Gandia.

‘Espai de Telles’ a Gandia

El pròxim 20 de maig el Consorci de Museus inaugura la nova ubicació de la seua ‘Espai de Telles’ per a bebés de Gandia, a la Biblioteca Central de la localitat.

Aquest espai permanent, inaugurat en 2018 en el Museu Arqueològic de Gandia (Maga), va ser el primer obert pel Consorci de Museus fora de les capitals de província. Es tracta d’un espai dissenyat per personal especialitzat en psicopedagogia, educació i arquitectura, que ofereix un lloc d’experimentació per a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys, amb l’objectiu de contribuir a l’estimulació primerenca dels sentits, incorporant-se de ple en l’activitat cultural en família des dels seus primers anys de vida.

Alzira, capital cultural
Alzira, que enguany ha sigut designada capital cultural valenciana al costat d’Aielo de Malferit, compta amb dues exposicions que reuneixen un total de 20 propostes de la col·lecció ‘Art Contemporani de la Generalitat’. Les mostres ‘Altres relats’ i ‘Posicions de resistència’ han sigut dissenyades pel Consorci de Museus, a partir de la col·lecció creada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i es poden visitar fins al 12 de juny.

En ‘Altres relats. Art contemporani de la Generalitat Valenciana’, situada a la Casa de la Cultura, onze artistes contemporanis plasmen la seua creativitat a través de la fotografia, el dibuix, l’aquarel·la, la pintura, la instal·lació, el vídeo o el so, generant relats diferents que recullen cròniques, reivindicacions, denúncies o fins i tot ensomnis i rondalles.

Per part seua, en el Museu Municipal d’Alzira (MUMA), ‘Posicions de resistència. Art contemporani de la Generalitat Valenciana’, compta amb els treballs de nou artistes que, amb plantejaments tècnics molt diversos, llancen la seua mirada cap a temes com la globalització, l’urbanisme desaforat, l’oblit de les minories o els mals de la societat de consum.

“Des del Consorci de Museus busquem acostar la cultura a tot el territori, fent extensives les propostes més enllà dels murs dels museus i de les capitals de província. La nostra programació d’exposicions i activitats compta amb propostes per a tots els públics, combinant diverses temàtiques i formats. A més, a través del nostre programa de residències artístiques en centres culturals, institucions i centres escolars s’activen projectes artístics en tota la Comunitat”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Cultura contemporània en totes les seues formes en el CCCC

Les persones que s’acosten aquesta setmana al Centre del Carme trobaran una variada programació que combina temàtiques, formats i disciplines artístiques. Quatre exposicions i un festival de música i ‘performance’ en femení seran els protagonistes de la setmana gran de la cultura en l’històric convent.

En ‘Emergency on Planet Earth’, artistes urbans nacionals i internacionals comparteixen les seues inquietuds sobre les diverses problemàtiques que afecten el medi ambient. La mostra ‘Per què soc així?’ posa en relleu la importància del disseny en la nostra societat i forma part del calendari oficial de World Design Capital València 2022, i ‘Artistes i màquines. Diàlegs en el desenvolupament de l’art digital’ explora les relacions entre l’artista i la màquina de reproducció moderna, siga un ordinador, una fotocopiadora o una càmera de vídeo portàtil.

L’última inauguració del centre, ‘Art contemporani de la Generalitat Valenciana V’, reuneix 19 obres d’art adquirides per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en 2021, en la cinquena campanya de la iniciativa nascuda en 2017 amb el propòsit d’impulsar i revitalitzar el sector artístic valencià.

A més, els dies 20 i 21 de maig, la quarta edició del festival Sonores proposa un cicle de música i ‘performance’ produït pel Centre del Carme que reuneix compositores i creadores a l’avantguarda de l’experimentació sonora i visual, amb formats inusuals que uneixen el lúdic amb l’estètic i amb la reivindicació.

José Aparicio en el Museu de Belles arts de València

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) ha organitzat i produït l’exposició ‘El pintor José Aparicio. 1770-1838’, que es pot visitar en el Museu de Belles arts de València, la primera mostra individual dedicada a l’artista alacantí. Un recorregut per l’obra d’Aparicio, des de la realització dels ‘estudis menors’ a la seua ciutat natal fins a convertir-se en pintor de cambra de Ferran VII.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia