El Dia Mundial de l’Aigua 2024 es commemora baix el lema ‘Aigua per a la pau’

Hui es commemora el Dia Mundial de l’Aigua, una data que centra l’atenció en la crisi mundial de l’aigua i advoca per una gestió sostenible dels recursos

Basant-se en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030

Este dia va nàixer al 1993 per recomanació de l’Organització de les Nacions Unides. Que enguany ha escollit el lema ‘Aigua per a la pau’ entenent que cooperar en matèria d’aigua promou l’harmonia i genera prosperitat. Mentre que l’escassetat d’aigua o les dificultats en l’accés poden generar conflictes entre fronteres.

Una de cada dos persones en tot el món pateix escassetat d’aigua, segons l’Institut de Recursos Mundials. A les nostres comarques, el Xúquer circula amb un escàs cabal en alguns punts, segons denuncia la plataforma alzirenya Xúquer Viu. Des de l’associació mediambiental, veuen amb preocupació el conveni a 10 anys per transvasar aigua del Xúquer al Vinalopó. Que pot fer perillar el nivell d’aigua de l’Albufera.

La crisi climàtica ens indica que hem de ser extremadament prudents en l’ús dels nostres recursos. L’ONU llança tres missatges clau que hem de conéixer amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua 2024: l’aigua pot generar pau o desencadenar conflictes; la prosperitat i la pau depenen de l’aigua, i l’aigua pot traure’ns d’una crisi. 

Per això, la UNESCO recorda la importància del diàleg i la cooperació en l’àmbit de l’aigua. Una cooperació internacional necessària quan més del 40% de la població mundial viu en conques fluvials que traspassen fronteres i que representen quasi el 60% dels recursos mundials d’aigua dolça.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.