El doctor Isidro Vitòria i la dietista Verónica Vélez, de l’Hospital La Fe, publiquen una guia sobre alimentació en els primers mesos de vida

• L’obra aporta pautes per a fer factibles les dues formes actuals d’enfocar l’alimentació, tipus baby-led-weaning i tradicional

• Una adequada introducció de l’alimentació complementària en el xiquet de sis a dotze mesos permet evitar situacions posteriors d’obesitat, celiaquia, diabetis o al·lèrgies.

L’alimentació del xiquet xicotet: Consells i receptes per a una bona nutrició infantil pretén explicar a les mares i pares els fonaments de les recomanacions nutricionals entre els sis i els dotze mesos de vida. Es tracta d’un document de divulgació pediàtrica escrit per Isidro Vitòria, mèdic pediatre i bioquímic, investigador emèrit del Grup de Nutrició i Metabolopatías de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe, al costat de les dietistes nutricionistes Dámaris Martínez i Verónica Vélez, de l’Hospital Universitari Sant Joan de Deu de Barcelona i de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, respectivament.

El llibre explica, d’una banda, des d’una visió teòrica com una adequada introducció a l’alimentació complementària entre els sis i dotze mesos permet evitar situacions posteriors d’obesitat, celiaquia, diabetis o al·lèrgies. En aquest sentit, actualment, hi ha aspectes de gran interés com la quantitat de proteïnes diàries necessàries, el risc de l’excés de sucres o la necessitat d’evitar modes nutricionals com les dietes light en lactants.

Al costat de la visió teòrica, inclou aspectes pràctics amb la incorporació de receptes i la seua valoració nutricional. A més, tracta de combinar i fer factibles les dues tendències nutricionals aparentment contraposades com són l’alimentació tradicional a base de papillas i d’altra banda, l’anomenada baby-led weaning o alimentació complementària a demanda, per a aconseguir tots els beneficis de cadascuna. Així, incorpora receptes dels mateixos aliments amb tots dos mètodes.

El llibre afig les recomanacions actuals de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) i de la Societat Espanyola de Gastroenterologia Hepatología i Nutrició Pediàtrica (SEGHNP) sobre l’ordre d’introducció dels diferents tipus d’aliments (glútens, ous, peix, verdures,…) en la fase de diversificació de l’alimentació complementària.

L’objectiu principal, per tant, és solucionar els dubtes i incerteses dels pares durant la introducció d’aliments sòlids proposant solucions pràctiques per a una nutrició que facilite el correcte desenvolupament dels xiquets.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia