El sector citrícola europeu tatxa de “insuficients” els nous controls per a evitar la taca negra

AVA-ASAJA planteja al Grup de Contacte de Cítrics d’Espanya, França, Itàlia i Portugal demandes a la UE per danys i perjudicis si entren plagues o malalties

El sector citrícola europeu tatxa de “insuficients” els nous controls per a evitar la taca negra

El Grup de Contacte de Cítrics d’Espanya, França, Itàlia i Portugal considera “insuficients” les noves mesures de control adoptades per la Unió Europea per a previndre la introducció i propagació en el mercat comunitari de la taca negra (Phyllosticta citricarpa), un fong que afecta els fruits i també infecta a les tiges i les fulles.

En el transcurs d’aquest acte internacional, el president de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, que va intervindre com a membre de la delegació de ASAJA Nacional, va coincidir amb representants de citricultores d’altres regions espanyoles i de França i Itàlia –Portugal no va poder participar en aquesta edició– en la seua “decepció i malestar” per el “escàs enduriment” dels controls que la UE ha decidit establir a països tercers tenint en compte la perillositat d’aquesta malaltia no present en la citricultura europea i l’elevat nombre de carregaments interceptats en els ports.

Així, segons va denunciar AVA-ASAJA a partir de dades oficials, Brussel·les rebutja afegir mesures més contundents a Sud-àfrica malgrat que en 2021 els seus enviaments citrícoles amb destinació a la UE van aconseguir la xifra més alta d’intercepcions de taca negra en l’última dècada: 43 deteccions en 2021 i un total de 200 des de 2012. Sud-àfrica encapçala el rànquing de països amb més intercepcions de taca negra, per davant de l’Argentina (189) i l’Uruguai (99), que en total sumen 702 deteccions en els últims deu anys.

L’organització agrària va valorar, en canvi, que la resolució comunitària ha atés les reivindicacions del sector en incorporar entre els països que hauran d’acreditar que la seua fruita està lliure de taca negra a Zimbàbue, estat que bufona geogràficament amb Sud-àfrica i que manté estrets llaços comercials amb aquest país. No en va, AVA-ASAJA va destacar en la reunió citrícola que Zimbàbue va acumular 44 intercepcions en 2021 infestades de taca negra, quan en els nou anys anteriors només havia comptabilitzat 22.

Aguado planteja que, al costat d’altres organitzacions espanyoles, s’estudie la interposició, preferiblement a través de Intercitrus, d’una possible demanda jurídica a la UE per danys i perjudicis en cas d’entrada d’una plaga o malaltia que encara no està instal·lada en la citricultura comunitària. L’associació consultarà amb diversos gabinets jurídics especialitzats en dret comunitari les possibilitats legals que tindria aquest tipus de demandes i convida a la resta de països a sumar-se, ja que “si els citricultores europeus patiren en el futur les pèrdues d’una altra plaga o malaltia forana –com està succeint, per exemple, amb el Cotonet de Sud-àfrica– haurien d’assumir les conseqüències aquelles administracions que tenen la responsabilitat d’evitar la seua introducció i expansió, i de cap manera que continuen sent els agricultors els qui paguen els plats trencats de la seua passivitat i la seua complicitat amb països tercers”.

Així mateix, AVA-ASAJA va coincidir amb la resta del sector citrícola d’Espanya, França i Itàlia en la necessitat que la Comissió Europea aplique el tractament en fred a les taronges sud-africanes “immediatament, en qüestió de dies, perquè la mesura arribe a temps a l’inici de les seues exportacions a Europa”. El col·lectiu també demana conjuntament que el tractament en fred s’estenga a les mandarines i les aranges originàries de Sud-àfrica. Segons el parer d’Aguado, “és una irresponsabilitat de la UE el no actuar sota criteris científics, ja que no té cap sentit adoptar aquest mecanisme a les taronges, i no a les mandarines i aranges, quan suposa el mateix risc d’introducció de la falsa arna (Thaumatotibia leucotreta) tal com constata el fet que hi haja intercepcions en aquestes altres espècies de cítrics”.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.