Els municipis ucraïnesos demanenl’assessorament sobre municipis ucraïnesos a la Mancomunitat de l’Horta Sud

Una delegació del país ocupat es desplaça a la comarca per a planejar com reconstruir les seues localitats després de la guerra.

La xarxa de municipis ucraïnesos en el qual s’integren la majoria dels ajuntaments del país han sol·licitat a la Mancomunitat de l’Horta Sud assessorament en matèria de fons europeus.

El president de la comissió Europa de la Mancomunitat, Bartolomé Nofuentes, s’ha reunit amb una delegació de la localitat ucraïnesa de Bucha per a conéixer en quina situació es troba després de la guerra i quins aspectes considera prioritaris per a la seua recuperació. Les representants de la localitat ucraïnesa han sol·licitat col·laboració en forma d’assessorament per a aconseguir finançament europeu i rehabilitar la seua ciutat.

Iryna Yarmolenko, representant de l’Associació de Ciutats d’Ucraïna, ha explicat que el seu municipi es troba ja fora del conflicte i el que necessita és “netejar i reconstruir”, ja que un 70% dels seus habitatges estan destruïdes. La seua prioritat és recompondre les escoles i els terrats de les cases per a així aconseguir que tornen a la ciutat les 60.000 persones que van fugir pel conflicte.

Yarmolenko ha explicat que té el pla desenvolupat i preparat per a començar amb els projectes d’arquitectura, però li fa falta el finançament. Per això s’ha mostrat molt agraïda amb l’atenció de la Mancomunitat, ja que ha considerat que aquest assessorament “és molt important per a ells”.
Nofuentes s’ha oferit a promoure trobades amb diferents entitats que puguen oferir-los també la seua ajuda i el seu suport.

En aquest sentit, una de les propostes podria ser la de crear “un conveni de col·laboració a través de la Mancomunitat de l’Horta Sud”. El també regidor de Quart de Poblet ha recordat que el Comité de les Regions (CDR) ha llançat una proposta de cooperació per a la reconstrucció d’Ucraïna que suposa la creació d’una nova aliança d’alcaldes i líders regionals.

Arribada de xiquets i xiquetes ucraïnesos a l’estiu
D’altra banda, Svetlana Chaurova, voluntària del NGO Center Social Comunnication, ha presentat durant la mateixa trobada la idea d’un projecte per a la “rehabilitació psicològica dels xiquets i xiquetes ucraïnesos” que consistirà en l’organització durant l’estiu de campaments per a aquests xiquets a les escoles valencianes. Nofuentes ha explicat que veu aquest projecte amb possibilitats i que el transmetrà a la Mancomunitat, en la qual ja hi ha municipis amb famílies acollidores de població ucraïnesa.

Comenta la notícia