Els professionals de Sanitat recomanen menús saludables per a estos Nadals

Les festes arriben enguany marcades per la pandèmia, però probablement no faltaran clàssics com els menjars copiosos, els aperitius alts en sal, els torrons, els capritxos, les copes de més i l’activitat física de menys. 

Per a evitar excessos es recomana reduir el consum d’aperitius processats i amb alt contingut en sal, i substituir-los per alternatives saludables com, per exemple, guarnicions a base de verdures i hortalisses de proximitat i temporada.

Prioritzar els productes frescos i de temporada de comerços locals ajuda a mantindre una dieta equilibrada i a més serveix de suport a l’economia de la zona. D’altra banda, en preparar ensalades, han d’evitar-se salses molt contundents o processades; l’ideal són amaniments saludables com macerats i olis aromàtics especiats, vinagre, llima, herbes i espècies.

Quant a com maridar els plats, està molt estesa la creença que l’alcohol ajuda a fer la digestió, però més aviat és al contrari. Dosis elevades, com les que se solen consumir en les festes, donen lloc a aparició de reflux gastroesofágic, gastritis i diarrees, entre altres perjudicis. A més, juntament amb les begudes ensucrades, constitueixen una gran aportació de calories.

Si després d’aperitius, primers i segons plats, queda buit per a les postres, és recomanable reservar-los per als dies puntuals de celebració.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.