Els robatoris prematurs amenacen l’inici de la campanya de l’alvocat valencià

AVA-ASAJA i ASOPROA denuncien la sostracció d’alvocats Lamb Hass, cinc mesos abans de madurar, que poden defraudar les expectatives del consumidor

Coincidint amb l’inici de la recol·lecció de les varietats més primerenques d’alvocats Bacon i Fort, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i l’Associació de Productors d’Alvocat (ASOPROA). Denuncien que nombrosos agricultors estan patint robatoris de les seues collites. A pesar que la varietat majoritària d’esta fruita en terres valencianes, Lamb Hass, encara necessita cinc mesos més per a aconseguir el grau òptim de maduració.

Esta situació d’indefensió ja l’han viscuda amb anterioritat els agricultors. En patir, a més, robatoris d’uns altres dels seus cultius que tenen adjacents com a taronges, carxofes o llimes.

Mariano Condomina, vicepresident de ASOPROA, adverteix que molts agricultors del Camp de Morvedre han hagut d’augmentar la seguretat en les seues parcel·les. Mitjançant la instal·lació de tanques.

David Marín, productor d’alvocats a Torreblanca, es planteja la instal·lació de cambres en les seues explotacions per a tractar de frenar este tipus d’actes delictius. Marín manifesta fins i tot la possibilitat de “deixar de cultivar. Davant la impotència de veure com els lladres han deixat molts dels arbres sense cap alvocat”. Els robatoris no solament afecten els fruits, sinó també a les instal·lacions elèctriques que permeten el reg dels camps. Ja que els lladres busquen el coure per a vendre’l en el mercat negre.

AVA-ASAJA i ASOPROA demanen major vigilància per part de les autoritats tant en els camps

AVA-ASAJA i ASOPROA demanen major vigilància per part de les autoritats tant en els camps com en els punts de venda per a evitar este tipus de delictes. Segons Condomina, només en una parcel·la de Benifairó de les Valls es van emportar fins a 350 quilos d’alvocat. La major part del qual acaba en mercats ambulants i fruiteries locals, sent impossible demostrar la seua traçabilitat.

Els robatoris són la part negativa de la nova campanya de recollida les expectatives de la qual són positives. Amb una producció acceptable, segons indica ASOPROA. Des de l’agrupació estimen una estabilització quant al creixement anual d’hectàrees d’este cultiu en la Comunitat Valenciana. Ara mateix estima unes 3.100 hectàrees amb una producció pròxima a les 14.000 tones.

La varietat Lamb Hass continua sent la predominant a la regió amb una implantació del 70%. Esta aposta respon a la necessitat d’allargar la campanya nacional ja que entra en producció just després del final del Hass, la més abundant en el mercat espanyol i mundial. La falta d’aigua i els danys de la borrasca Bernard en províncies andaluses productores d’alvocat com Màlaga, Granada, Cadis i Huelva pot minvar la collita nacional i provocar un avançament de la recollida en territori valencià. De moment, en les varietats Bacon i Fort, que ja s’estan començant a collir, el preu en origen se situa entre 1,5 i 2 euros el quilo.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.