Escolars de Quart de Poblet estrenen els horts urbans per a celebrar el Dia del Medi ambient

L’alumnat de dos col·legis planten les primeres verdures en una de les 69 parcel·les que estaran a la disposició de veïns, col·legis i associacions

Tallers d’energies renovables i de reciclatge o rutes ambientals han sigut unes altres de les activitats de la jornada

L’Ajuntament de Quart de Poblet ha celebrat el Dia Mundial del Medi ambient amb un complet programa d’actes pensats per a conscienciar a la ciutadania sobre la cura de la naturalesa i promoure la seua preservació amb diverses iniciatives. Una de les activitats principals ha sigut la presentació dels nous horts urbans, situats en un terreny de 4.000 metres quadrats al costat del cementeri nou.

En total són 69 parcel·les de 35 metres quadrats al qual podran optar els veïns i veïnes del municipi així com associacions o col·legis.

L’Ajuntament ja ha aprovat l’Ordenança Reguladora de l’Ús d’Horts Urbans Municipals, la qual especifica que aquestes parcel·les es dedicaran exclusivament al cultiu agrícola destinat a l’autoconsum. Per a l’adjudicació de parcel·les, el consistori llançarà una convocatòria pública amb els requisits i tota la informació necessària per a sol·licitar un terreny. Existeix la possibilitat que no sols les persones empadronades sinó també associacions locals puguen optar a ser adjudicatàries. El temps màxim d’ús de l’hort serà, en principi, de tres anys i, una vegada finalitzat aquest període, la persona o associació usuària haurà de deixar el terreny net i lliure de vegetació per a la nova adjudicació.

L’alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, ha destacat la importància de conscienciar des de la infància sobre la cura del Medi ambient i consumir productes de quilòmetre zero. A més, amb aquests horts es fomenta una alimentació sana i són una resposta a una demanda de la ciutadania”.

El consistori ha invertit 40.000 euros en l’adequació del terreny, que també compta amb sistema de reg. L’alumnat de cinqué de Primària del col·legi Vaig moldre d’Animeta i el de sisé de Primera del centre Sant Enric ha participat cultivant les primeres plantes: tomaques, cogombres i gira-sols. D’aquesta manera, tots dos centres completen el seu projecte d’hort escolar que han anat desenvolupant durant tot el curs. Els xicotets han sigut ajudats i guiats per alumnes del Taller d’Ocupació.

Altres activitats de la jornada han sigut les sessions de conscienciació mediambiental en el mercat ambulant dels dimecres. D’una banda, personal especialitzat de la Mancomunitat de l’Horta Sud ha mostrat als veïns i a les veïnes com reciclar en la llar de manera correcta amb el seu taller “Separa-ho bé pel teu poble”. Per part seua, alumnat i professorat del Taller d’Ocupació i de l’Escola Taller Et Formem ha participat en el celebració amb la seua activitat “Possibilitats i beneficis de les energies renovables”, en la qual han mostrat als i les visitants una placa solar, explicant els avantatges de col·locar-les en la llar.

També hi ha hagut temps per a donar a conéixer a les persones majors el pulmó verd local, el parc natural del Túria, gràcies al passeig organitzat per l’àrea de Persones Majors i la Fundació Limne. Així mateix, la Clavaria de la Verge de la Llum ha realitzat la Ruta de l’Aigua pels punts més emblemàtics del patrimoni hidràulic local.

No obstant això, la programació s’allarga a més dies i, per exemple, aquest dissabte, 8 de juny, el riu serà el protagonista amb la trobada d’horts urbans, organitzat per l’Associació d’Agricultura Ecològica l’Animeta, en la qual es visitaran la seua zona plantació en el llit.

En la cita, a les 11.00 hores, s’intercanviarà experiències i se celebrarà un menjar de germanor. A més, per a aquest, dia la Fundació Limne proposa un taller d’experiments en el Centre d’Interpretació de la Naturalesa, a les 10.30 hores. Per a inscriure’s cal enviar un email a participa@limne.org o trucar al telèfon 654076533. Finalment, el 15 de juny, l’Associació l’Animeta realitzarà una ruta pels arbres singulars del municipi, a partir de les 9.30 hores, des del parc de San Onofre.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.