Més de 150 alumnes de primària han viscut amb emoció l’alliberament de diversos exemplars de gallipato (Pleurodeles waltl) que han cuidat durant tot el curs escolar dins del projecte ‘Naturalització de les aules’, impulsat per Caixa Popular i la Fundació BIOPARC amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.
L’acció s’ha desenvolupat a la Bassa Blanca d’Enguera (València), un espai de gran importància per a la conservació dels amfibis, on conviuen 7 de les 8 espècies presents a la Comunitat Valenciana. Els centres participants han sigut el Col·legi Sagrada Família (València), el CEIP Pinedo (Pinedo) i el CEIP L’Almassil (Mislata).

Els escolars han observat de prop el cicle vital dels gallipatos, des del seu naixement a les instal·lacions de BIOPARC fins a la seua metamorfosi i reintroducció al medi natural. L’activitat ha inclòs una taula d’identificació d’espècies, una prova sobre malalties com la quitridiomicosi, i fins i tot un “Trivial del gallipato”. També s’ha alliberat una espècie de crustaci coneguda com a triops (Triops cancriformis), considerat un “fòssil vivent” per la seua antiguitat evolutiva.
Cristina Pérez, tècnica de Responsabilitat Social de Caixa Popular, ha destacat que “acostar als més joves al respecte per la biodiversitat és fonamental per construir un futur millor”. Per la seua banda, Nuria Casla, directora de Fundació BIOPARC, ha afirmat que “educar en la importància de l’equilibri natural és clau per evitar la indiferència”.
El gallipato, conegut en valencià com “ofegabous”, és l’únic amfibi amb cua (urodel) present a la Comunitat Valenciana i es troba en regressió per la contaminació i la pèrdua d’hàbitats naturals. Està classificat com a espècie vulnerable i apareix en l’Atlas i Llibre Roig dels Amfibis i Rèptils d’Espanya.
Aquest projecte educatiu forma part de l’estratègia de BIOPARC per defensar els ecosistemes humits, que acullen el 40% de la biodiversitat global, en sintonia amb el lema del Dia Mundial dels Aiguamolls 2025: «Protegir els aiguamolls per al nostre futur comú».