Fe estrena una ‘estació lunar’ en la seua àrea de trasplantament de medul·la òssia pediàtric

hospital-la-fe-valencia

– El projecte transforma corredors i habitacions en una estació espacial per a reduir l’impacte de l’estada hospitalària en els pacients


– La Unitat de Trasplantament Hematopoètic Infantil consta de sis habitacions d’aïllament de llarga estada

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha estrenat una nova ambientació per a les estades d’aïllament situades en l’àrea de Trasplantament Hematopoètic de la Unitat de Oncohematología Pediàtrica.

El projecte, denominat ‘L’Estació Lluna’, forma part d’una iniciativa de la Fundació Juegaterapia per a humanitzar els espais hospitalaris.

L’objectiu de ‘L’Estació Lunar’ ha sigut “intervindre en la decoració de les habitacions i espais comuns, amb la intenció de disminuir la severitat visual de les instal·lacions hospitalàries” explica Sandra Fernández González, infermera supervisora de la Unitat de Trasplantament Infantil. En aquesta línia, també s’ha dotat a aquestes habitacions de tecnologia informàtica que permeta l’accés tant a jocs ‘en línia’ com a activitats formatives.

El trasplantament hematopoètic, conegut habitualment com a trasplantament de medul·la òssia, ha assenyalat José María Fernández, oncohematólogo pediatra i coordinador de la Unitat de Trasplantament Hematopoyetico Pediàtric, és un procediment mèdic complex que constitueix l’única alternativa curativa per a determinats pacients amb malalties malignes o no malignes. “Els pacients reben altes dosis de quimioteràpia i/o radioteràpia el que explica, en part, les severes complicacions i la prolongada duració de l’ingrés en sala de trasplantament”, ha explicat.

Per això, ‘L’Estació Lunar’ cerca crear a les habitacions un ambient lluminós, amb decoració estel·lar apta per a totes les edats. Així mateix, les habitacions disposen d’un panell central que incorpora elements interactius i d’il·luminació, creant una atmosfera relaxant i alhora, alegre i vital.

A més, compten en l’estada amb una televisió i una videoconsola, una càpsula en la qual posar una mascota de joguet, una pissarra magnètica, en la qual dibuixar o posar fotos i una mesita plegable.

La directora de l’Àrea d’Atenció a la Ciutadania de l’Hospital La Fe, Susana Gómez Leyva, ha defensat la necessitat de crear en els espais hospitalaris, “un ambient més habitable i menys hostil, més encara si es parla d’un entorn xicotet i d’aïllament estricte com són aquestes habitacions, per a fer més amable l’estada d’aquests xicotets”.

D’altra banda, assenyala que no ha sigut fàcil trobar un projecte adequat i durador per a la unitat, “ja que ha de complir uns requisits amb el material de decoració, els temps d’execució però, finalment, i gràcies a la col·laboració de la Fundació Juegaterapia, crec que l’hem aconseguit”, segons Leyva.

La directora d’Humanització d’Hospitals de Juegaterapia, Esther Pereira, ha explicat que amb la creació de ‘L’Estació Lunar’ es persegueixen “cinc objectius per a millorar la vida dels xiquets malalts de càncer en períodes d’aïllament: que puguen ‘anar a un altre lloc’, que se senten acompanyats, que guanyen autonomia i control del seu temps, recuperar una mica d’intimitat, i que tinguen un lloc on resguardar-se i potenciar sentiments positius per a minimitzar les emocions negatives que implica el procés de la malaltia”.

Unitat de Trasplantament Infantil Hematopoètic

La Unitat de Trasplantament Infantil Hematopoètic consta de sis habitacions amb pressió positiva i filtres d’aire d’alta eficiència. És una unitat de llarga estada, on tant pacient com cuidador romanen llargs períodes de temps ingressats en una habitació, entre tres i sis setmanes. El rang d’edat d’aquests pacients varia de lactants a adolescents.

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia