Homenatge de La Unió Musical d’Alaquàs a dues dones pioneres a Alaquàs

L’Auditori Nou acull l’exposició ‘Dones Pioneres en les Bandes Valencianes’ de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana

La Unió Musical d’Alaquàs va celebrar el passat divendres 4 de març un acte d’homenatge a dues dones pioneres a Alaquàs: Sacramento Ferrer, la primera dona en formar part de la banda de música d’Alaquàs i Emérita Cardona, la primera dona alaquasera amb estudis musicals superiors que ha dedicat tota la seua vida a la composició. L’acte es va iniciar amb la inauguració de l’exposició fotogràfica “Dones pioneres en les bandes valencianes” coordinada per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i de la qual formen part les quatre primeres dones de la banda de música d’Alaquàs: Sacramento Ferrer (1954), Araceli Zomeño (1974), Yolanda de la Iglesia (1975) i Tere Estreder (1976). 

L’acte va comptar amb la presència de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, la Regidora d’Igualtat, Elena Álamo, el president de la Unió Musical d’Alaquàs, Toni Monzó i la representant del projecte dins de la directiva de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Cristina Fornet Ausina.

Després de la inauguració de l’exposició al hall de l’Auditori es va procedir a l’acte d’homenatge en el qual es va destacar el treball i dedicació de Sacramento Ferrer i Emérita Cardona. A continuació va tindre lloc un concert de piano protagonitzat per Cardona i acompanyada de la soprano i amiga Xelo March, homenatjada l’any 2019 i amb la qual ha actuat en nombroses ocasions. A continuació va tindre lloc l’estrena i projecció del documental “Dones i Banda” produït per la Unió Musical d’Alaquàs l’any 2020 i dirigit per David Gómez Zambrano i que es pot visualitzar en aquest enllaç: https://youtu.be/s53FLHaVWK8.

L’exposició fotogràfica “Dones pioneres en les bandes valencianes coordinada per la FSMCV dóna impuls al projecte promogut per la Comissió de DONES I BANDES, l’objectiu del qual recau en visibilitzar el paper que tenen i han tingut les dones en la història de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. L’exposició va ser presentada en l’Assemblea General de la FSMCV d’octubre de 2018, coincidint amb la primera edició de la modalitat dels premis Euterpe a la igualtat de gènere en la música. Dones silenciades i oblidades, directores, professores i intèrprets que són reconegudes a través de la tasca de la Comissió DONES I BANDES. Un projecte creat per les pròpies dones pioneres que, a causa del canvi social que va ocórrer a l’Espanya dels 80, van començar la història de la inclusió del món femení en les Societats Musicals.

L’exposició recorre tot el territori de la Comunitat Valenciana, vertebrat per les Societats Musicals, perquè puga ser visitada pel major nombre de persones possible. Aquesta exposició és una mostra viva i en constant creixement, per la qual cosa està oberta a l’aportació de material relacionat amb la finalitat de recopilar informació que puga ajudar en l’impuls de la visibilització i l’apoderament de les dones en el món de la música i les Societats Musicals. Per a tal fi, la UMA ha aportat a l’exposició les fotografies de les pioneres d’Alaquàs

Més informació de noticies al nostre Periòdic Valencià

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.