El 8 d’octubre és el Dia Mundial de les Cures Pal·liatives

Les cures pal·liatives no han d’associar-se només al final de la vida perquè són aconsellables en moltes malalties cròniques

L’Hospital Vithas Aigües Vivas compta amb la primera unitat privada d’aquest tipus a València i la segona de tot el sistema de salut de la província

Controlar els símptomes dolorosos en una etapa primerenca en determinades fases de malalties cròniques per a “evitar el sofriment i respectar la dignitat de les persones” és el principal objectiu de les cures pal·liatives, tal com explica el director mèdic de l’Hospital Vithas Aigües Vivas, el doctor Josep Esteve.

El professional recorda, amb motiu de la celebració del dia mundial de les cures pal·liatives el 8 d’octubre, que tradicionalment les cures pal·liatives s’han associat a l’etapa final de la vida, però des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’apunta a la conveniència “d’iniciar les cures pal·liatives en fases de malalties cròniques que presenten simptomatologia com el dolor”.

D’aquesta manera, i amb l’objectiu d’oferir una atenció integral a les persones que pateixen malalties greus, va nàixer la unitat de cures pal·liatives de l’Hospital Vithas Aigües Vivas, la primera en un hospital privat de València i la segona del sistema de salut de tota la província.

El doctor Esteve ressalta que l’atenció d’una unitat de cures pal·liatives va “més enllà de les persones que pateixen càncer, ja que una àmplia gamma de malalties requereix d’aquestes cures”. La majoria dels adults que els necessiten pateixen malalties cròniques com a malalties cardiovasculars (38,5%), malalties respiratòries cròniques (10,3%), sida (5,7%) i diabetis (4,6%), segons dades de l’OMS.

Moltes altres afeccions poden requerir assistència pal·liativa; per exemple, insuficiència renal, malalties hepàtiques cròniques, esclerosi múltiple, malaltia de Parkinson, artritis reumatoide, malalties neurològiques, demència, anomalies congènites i tuberculosi resistent als medicaments.

Començar de manera primerenca

El doctor Josep Esteve explica que els tractaments curatius i pal·liatius no són mútuament excloents, sinó que són “una qüestió d’èmfasi: Així aplicarem gradualment un major número i proporció de mesures pal·liatives quan avança la malaltia i el pacient deixa de respondre al tractament específic, però garantint-les des de l’inici de la malaltia”.

D’aquesta manera, prossegueix, “han de començar com un suport integral del control de la malaltia, de símptomes com el dolor, i en moltes ocasions traslladar l’eix de tot aqueix seguiment i cobertura assistencial al domicili del pacient sempre que siga possible garantir la cobertura assistencial a casa”. Segons l’OMS, el 80% dels pacients amb càncer i el 67% dels pacients amb malalties cardiovasculars o malalties pulmonars obstructives experimentaran dolor entre moderat i intens en estadíos avançats de la malaltia. Actualment, segons les dades de l’OMS, tan sols un 14% de les persones que necessiten assistència pal·liativa la rep.

Els tres pilars de les cures pal·liatives

“El suport es presta a través de l’hospitalització, l’atenció domiciliària i les consultes externes”, explica el Dr. Esteve. Per al director mèdic de Vithas Aigües Vives, la cobertura a casa suposa una finestra de tranquil·litat per als pacients i les seues famílies. “És molt comú que tant el pacient en situació de rebre cures pal·liatives com les seues famílies se senten desemparats. La possibilitat de ser atés a casa suma confort, el tracte se sent més pròxim, i, a més, s’eviten possibles complicacions derivades de l’ingrés hospitalari”.

El doctor Esteve reconeix que la necessitat mundial de cures pal·liatives continuarà augmentant a conseqüència de la creixent càrrega que representen les malalties cròniques no transmissibles i del procés d’envelliment de la població.
Segons l’OMS, “les cures pal·liatives milloren la qualitat de vida dels pacients i de les seues famílies quan afronten problemes d’ordre físic, psicològic, social o espiritual inherents a una malaltia potencialment mortal. La qualitat de vida dels cuidadors també millora”. I afig que “una assistència pal·liativa primerenca redueix les hospitalitzacions innecessàries i l’ús dels serveis de salut”.

Comenta la notícia