Jornades formatives a Alzira sobre l’emergència climàtica

Diferents especialistes debaten sobre sobre la crisi del clima amb el quadern publicat per Reclam Editorial i escrit per Roger Pons i Pedro Domínguez com a ferramenta per aportar al professorat 

La Casa de la Cultura d’Alzira acull dimecres 6 d’octubre, a partir de les 17:30 hores de la vesprada, la Jornada Formativa “Què és això de l’emergència climàtica”, que consistirà en una sèrie d’actes que giraran entorn a la conscienciació sobre una problemàtica que cada vegada ens afecta més i que assota al planeta actualment. Les activitats començaran a les 17:30 hores quan Joan Cortés, membre de la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera; Arturo Blasco, de Reclam Editorial; i Alfred Aranda, Regidor de Cultura d’Alzira; participaran a l’obertura. A partir de les 18:00 hores tindrà lloc la primera intervenció de la jornada, a càrrec de Jovi Esteve, meteoròleg nascut a Algemesí, presentador durant molts anys del programa “L’oratge” en diferents mitjans de comunicació com Canal 9, Ràdio 9 o TVE, i ara, presentador de l’espai “L’oratge” d’À Punt. Esteve, parlarà sobre l’emergència climàtica des de diferents prismes. A les 19:00 hores es farà un descans que anirà acompanyat d’una degustació de suc ecològic i finalment, a les 19:15 hores es realitzarà la presentació del quadern didàctic “Què és això de l’emergència climàtica?” de l’Editorial Reclam i escrit per Roger Pons, professor i president de l’entitat Xúquer Viu; i Pedro Domínguez, professor de Física i Química i portaveu de l’organització “La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció” 

El llibret està editat per Reclam Editorial i creat amb l’ànim d’ajudar l’alumnat més joves a conéixer a fons tant les causes com les conseqüències i les possibles solucions a la crisi climàtica que, inevitablement, canviarà les nostres vides. Potser les canvia a millor, si som capaços d’ecologitzar l’economia; però també per a pitjor, si no ho fem. Suposa un treball conjunt de Reclam Editorial i la Coordinadora de Centres en Valencià de la Ribera-Escola Valenciana, dins d’una col·lecció que porten endavant conjuntament i que s’anomena ‘Per tot’. Els autors del quadern busquen facilitar la tasca educativa del professorat en aquest àmbit de referència. S’ha elaborat amb la col·laboració dels ajuntaments d’Alzira, Albalat de la Ribera i Polinyà de Xúquer.

Consta de dues parts: la primera, pensada per a l’alumnat dels últims cursos de l’Educació Primària; la segona, per al de l’ESO, els Cicles Formatius i el Batxillerat. El seu contingut està replet de conceptes, esquemes, dades, gràfiques i alguns experiments senzills que ajuden a comprendre millor tot allò que s’explica. S’ha intentat que el llibret gaudisca d’un aspecte atractiu per al públic al qual va adreçat, de manera que compta amb informació breu sobre la qual es poden elaborar exercicis, incloent-hi de tant en tant algun aspecte lúdic. Evidentment, el tema és molt complex i, per això, el professorat que desitge ampliar-lo podrà acudir a la bibliografia situada a la darrera part, en la qual podrà trobar recursos didàctics com llibres, vídeos i pàgines web d’interés.

A més, s’adjunten exercicis que poden ser desenvolupats en l’àmbit natural. “Com creieu que estarà tot açò a finals d’aquest segle si finalment les temperatures pugen 3 o 4 ºC més respecte als nivells preindustrials?”. Hi ha preguntes que són provocacions. “Si bé és cert que calen els coneixements teòrics, per a passar a l’acció no és suficient amb ells, sinó que hem de ser capaços de despertar les emocions i les accions necessàries per a posar solució al problema, el major al qual ens enfrontem hui dia. I són els joves qui s’han de sentir interpel·lats especialment, ja que el que està posat en perill és el seu futur”, argumenten els autors del volum.

Comenta la notícia

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.